Home / Algemeen / Hoofdklassers niet blij met piramide KNVB: “De bond denkt alleen aan de profclubs”

Hoofdklassers niet blij met piramide KNVB: “De bond denkt alleen aan de profclubs”

De nieuwe competitiestructuur van de KNVB voor het seizoen 2016/17 is bij de Amsterdamse zondaghoofdklassers niet goed gevallen. Met name de inmenging van het betaalde voetbal zorgt voor scheve gezichten bij de betrokken clubs. “De KNVB streeft zijn doel voorbij,” zegt trainer van OFC Martin de Groot.

Ondanks dat de Verenigingsraad Amateurvoetbal akkoord ging met de nieuwe voetbalpiramide kan De Groot zich niet vinden in de opzet. “De hoofdklassers en de niveaus daaronder zijn in geen enkel opzicht betrokken bij de nieuwe plannen. Dat is natuurlijk heel raar. Nu heeft een select groepje een beslissing genomen voor het hele amateurvoetbal. Het draagvlak is zo heel klein.”

Volgens teammanager van JOS Watergraafsmeer Jeroen Vonk wordt er vanuit de KNVB vooral gekeken wat het beste is voor de profclubs. “Doordat het betaalde voetbal zich gaat mengen met het amateurvoetbal komen er een hele hoop nieuwe regeltjes bij, waar wij ons aan dienen te houden. Dat levert voor een club als JOS heel veel gedoe op en het kost ook geld natuurlijk. Zeker als we een keer ‘per ongeluk’ naar de Topklasse promoveren gaan we dat merken.”

De Groot: “Voor OFC wordt het met name lastig als we een x-aantal contractspelers in de selectie moeten hebben. Dat is niet makkelijk voor amateurclubs. Onze club zou in dat geval de dingen drastisch moeten veranderen.”

Martin de Groot, trainer va OFC zit ook  iets in de nieuwe piramide
Martin de Groot, trainer van OFC , ziet vooral een probleem in het aantal contractspelers

Bij OFC en De Dijk streven ze naar het hoogst haalbare. Een eventuele ‘versterkte promotie’ zou in hun voordeel zijn, maar of er volgend jaar inderdaad meer clubs gaan promoveren is afhankelijk van het aantal betaalde voetbalclubs dat beloftenteams mee laat doen. “Het is nog afwachten, maar in principe zou het voor ons dan gunstiger zijn om te promoveren. Aan de andere kant komt er met de landelijke divisie nog een competitie bij, dus met onze ambitie zouden we dan nog een keer moeten promoveren,” zegt De Groot.

De instroom van belofteteams ziet Vonk als nadelig. “We kunnen ons al weken verheugen op een wedstrijd tegen Westlandia bijvoorbeeld. Dan hebben we van te voren contact en drinken we na de wedstrijd altijd een biertje, dat is heel gezellig. Deze wedstrijden leven in de regio. Als straks het tweede elftal van Telstar op bezoek komt dan staat de spelersbus van Telstar al te ronken vlak na het fluitsignaal. De charme van het amateurvoetbal gaat er op deze manier vanaf.”

Ale van der Zee, trainer bij De Dijk, onderstreept deze stelling. “Deze opzet is een stuk minder aantrekkelijk voor ons. Nu spelen we nog tegen tegen teams als JOS, Chabab en Hollandia. Bij die wedstrijden staan er honderden mensen langs de kant. Denk maar niet dat we dat aantal halen als we tegen het tweede van Volendam spelen.”

Ook de verschillende belangen gaan volgens de clubs een negatieve rol spelen bij de nieuwe competitie. Profclubs zullen het tweede elftal gebruiken voor het opleiden van spelers, een kampioenschap is voor hen niet belangrijk. Van der Zee: “Je krijgt dan taferelen dat er bij deze clubs de ene keer vijf spelers van de A-selectie in het veld staan, en de volgende week vijf A-junioren. Dat neigt naar competitievervalsing. ”

Verslag: Sam Porskamp

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!