Imponerende zegereeks maakt AFC (zaterdag) Herbstmeister

Het kan nog een heel leuk 2017 worden voor AFC. Met die woorden kwam AFC-trainer Benno Nihom uit een kleedkamer waar op dat moment een kampioensstemming heerste. Niet alleen boekte de promovendus tegen SVL de zesde overwinning op rij (3-1), de Amsterdammers gaan er zelfs met de wintertitel vandoor in de zaterdag eerste klasse A door in drie weken een achterstand van zeven punten op koploper Zuidvogels goed te maken.

“Winterkampioen worden is leuk, maar het zegt nog niets.” Nihom kon de woorden die hij een jaar geleden uitsprak – als koploper in 2A – na de overtuigende zege op SVL herhalen. “Maar in de eerste klasse is het wel iets leuker dan vorig seizoen”, volgt er met een glimlach. “Ik vind het terecht. En als je in december bovenaan staat, kan dat in mei ook”, grapt de oefenmeester.

Nihom heeft de wind in de zeilen met zijn ploeg. Zes overwinningen op rij, waar bij geen enkele zege iets op af te dingen viel. Ook tegen SVL was duidelijk dat AFC de beschikking heeft over een betere ploeg. De Amsterdammers hadden de wedstrijd onder controle, maar konden in de eerste helft nog geen afstand nemen. In het strafschopgebied waren de pogingen niet daadkrachtig genoeg, daarvoor ontbrak het vaak aan de juiste afstemming. De grootste kans van de eerste helft was voor Gijs Niehe, die geheel vrijstaand mocht aanleggen voor een schot. De onderkant van de lat stond de openingstreffer in de weg.

Na de rust werd het verschil wel gemaakt. Michael Malmberg liet zijn directe tegenstander de hielen zien en werd in het strafschopgebied gevloerd. Aanvoerder Floris Dokkum maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0. Daarna probeerden Dokkum (net niet genoeg kracht) en Pepijn Veerman (recht op de doelman) tevergeefs de voorsprong uit te breiden. Ook een solo van Malmberg had een beter lot verdiend.

Inmiddels kwam bij AFC het bericht binnen dat koploper Zuidvogels met 4-2 had verloren bij RKAV Volendam en een zege automatisch de wintertitel op zou leveren. “Dat wisten wij, maar ik wilde niet dat dit op het veld bekend zou worden”, was Nihom voorzichtig. Toen Mauritsio Helstone een kwartier voor tijd, na een diepe bal van Wessel Westerhof, doelman Geert-Willem Merkens omspeelde om de wedstrijd te beslissen, was de ontlading bij de Amsterdammers groot: 2-0.

Een klein smetje op de feestvreugde was de aansluitingstreffer van de gasten uit Langbroek, een paar minuten later. De voorzet van Willem Baaij werd binnen gewerkt door Marijn Kroodsma: 2-1. Twee minuten voor tijd maakte AFC aan alle onzekerheid een eind. Het eerste balcontact van de vers ingevallen Milan de Wijs was een schot recht op Merkens, die deze niet goed verwerkte. Helstone profiteerde hiervan door de rebound te benutten.

Door het puntverlies van Zuidvogels is AFC de nieuwe koploper, maar Nihom vond na afloop een andere concurrent een stuk belangrijker. De Merino’s verspeelde een 4-0 voorsprong tegen Zwaluwen’30, waardoor AFC nu vier punten los staat in de tweede periode. “Dat vind ik belangrijker. Zij nemen dat tikkie mee de winterstop in, Zuidvogels hetzelfde, wij deze zes overwinningen op rij.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.