Inspiratieloos Ajax komt tekort tegen Ter Leede

Een hoog baltempo, creativiteit en veel inzet zijn elementen waar Ajax op bezoek bij Swift twee weken geleden de zege mee binnen sleepte. Op eigen veld tegen Ter Leede ontbrak het hieraan. De gasten uit de Bollenstreek gingen er vrij zakelijk met een 0-2 overwinning vandoor. De Amsterdammers blijven steken op plek twaalf in de zaterdag Hoofdklasse.

“Een hele slechte start van ons, waardoor je alleen maar achter de feiten aan loopt. Ze hebben weinig kansen gecreëerd en leunen na hun goal achterover. Je moet dan een hoog tempo spelen en de zijkanten zoeken. We deden het tegenovergestelde. Je hebt dan eigenlijk geen recht op een overwinning en speelt dan een kansloze wedstrijd”, blikt Smeets terug.

20161029-ajax-ter-leede-1

Op een zonovergoten Sportpark De Toekomst was het prima vertoeven. Het bij vlagen warme weer legde Ajax echter meteen een beetje lam. De thuisploeg opende slap en verloor vaak de belangrijke duels van de formatie van trainer Henk Wisman. De 0-1 na ruim een kwartier van Jeffrey Bok was op dat moment dan ook verdiend. Oussama Siali lag op de grond en de Ajax-defensie liet na de bal weg te trappen. Bok zag het leer zijn kant op rollen en haalde verwoestend uit in de kruising: 0-1.

Door de openingstreffer leek Ajax wakker geschud en was het via Stanley Akoy een paar keer gevaarlijk. Doelman Bogdan Constantin voorkwam twee keer de gelijkmaker. Aan de overzijde was Siali de gevaarlijkste man. De aanvaller van de Sassenheimers kreeg zo nu en dan teveel ruimte. Een inzet van rand zestien plukte doelman Rolf Hazelaar uit de hoek en uit een corner kopte Siali over. In het laatste kwartier voor de pauze was Ajax niet bij machte om voor groot gevaar te zorgen. Ter Leede kwam niet echt in de problemen.

20161029-ajax-ter-leede-2

Na de rust miste Ter Leede een enorme kans om het duel op slot te gooien. Vincent Ammerlaan omspeelde Hazelaar, maar voor een leeg doel was de spits te haastig en mikte hij over. Ajax bleef hierdoor in leven en had via Donny van der Dussen de boel weer gelijk kunnen trekken. De middenvelder kwam na goed doordrukken van Akoy één op één met Constantin te staan, maar zijn inzet was te hoog. Smeets: “Als die er in was gegaan krijg je een hele andere wedstrijd.”

Het was de enige echt grote kans in het tweede bedrijf voor Ajax. De gastheren probeerden het nog wel een paar keer vanuit de tweede lijn. Roy Deken, Reda Kharkouch en Rowendy Schoop konden allen echter niet het net vinden. Ter Leede lukte dat tien minuten voor het einde wel. Opnieuw lag Siali op de grond en had de Ajax-verdediging de bal weg moeten roeien. Siali bereikte al liggend Ammerlaan die met een zacht rollertje voor de 0-2 tekende. “In eerste instantie begon het bij balverlies van Stefano Seedorf. Maar daarna moet je gewoon reageren en die bal wegrammen. Deze goal was tekenend voor hoe wij vandaag speelden.”

20161029-ajax-ter-leede-6

De treffer van Ammerlaan vermoordde eigenlijk de slotfase. Ajax kon daarna niets meer afdwingen en moest tot overmaat van ramp nog verder met tien man. Smeets had al drie keer gewisseld en Akoy, één van de beteren bij Ajax in dit duel, kon vanwege zijn hamstring niet meer verder. “Hij zal wel een paar weekjes weg zijn denk ik. Hij was één van de weinige die bezig was vandaag. En dat moeten we allemaal doen. Er zijn geen ploegen waar tegen je op halve kracht kan spelen.”

Ondanks het ondertal bleef een grotere nederlaag gespaard voor Ajax. “Vooraf in de bespreking zei ik tegen de groep dat we net moesten doen alsof we tegen Swift speelden. Alsof het een derby is! Tegen Swift hadden we het wel, maar vandaag niet. Het is niet alleen de inzet. Het is ook de concentratie en de scherpte. We reageerden vandaag overal op en we moesten juist pro-actief zijn.”

Volgende week krijgt Ajax met Noordwijk wederom een tegenstander uit de Bollenstreek op visite. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse.

Verslag en foto’s: Justin Crombeen

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)