Inspiratieloos HBOK ten onder bij Buitenveldert

HBOK heeft op bezoek bij Buitenveldert geen einde kunnen maken aan de slechte periode waarin het verkeert. De ploeg van Marc Onsia leed in de derby een ruime en terechte nederlaag: 4-1. De Zunderdorpers haken door het verlies voorlopig af in de titelstrijd in de zaterdag tweede klasse A.

De openingsfase van het duel was levendig. Het eerste gevaar kwam van de kant van HBOK. In de derde minuut kreeg de ploeg van Marc Onsia al twee grote kansen achter elkaar. Joey Noordenbos raakte de lat uit een vrije trap van Gregory Fernand en Kid Ronday zag zijn inzet op knappe wijze van de lijn gehaald worden door Buitenveldert aanvoerder Bjorn Ouwehand. Ook Buitenveldert deed snel van zich spreken. In de vijfde minuut spatte een vrije trap van Michael Pereira uiteen op de lat. Drie minuten later mocht Pereira opnieuw aanleggen voor een vrije trap en ditmaal had hij meer succes. De middenvelder krulde de bal fraai in de kruising: 1-0.

Na twintig minuten kreeg Buitenveldert een kans om de score te verdubbelen maar Great Nyarko werkte een voorzet van Pereira over. HBOK-doelman Robin Thiel kwam bij deze actie in botsing met Nyarko en moest geblesseerd het veld verlaten. Na tien minuten werd het spel hervat en Nyarko kreeg nogmaals een mogelijkheid om te scoren. Zijn schot ging echter over. HBOK had het lastig en trainer Marc Onsia moest na ruim een half uur al zijn tweede wissel toepassen. Ook Gregory Fernand moest geblesseerd naar de kant en Chaveiro Forster verving hem.

De zorgen voor de bezoekers werden nog groter toen Marcel Koning in de zestien meter Martin Campbell neerhaalde en Donny van de Pol de toegekende penalty benutte. Toch maakte HBOK twee minuten later alweer de aansluitingstreffer. Buitenveldert-verdediger Oussama van Geene werkte een vrije trap van Sverre Ubbels in eigen doel. De 2-1 tussenstand bleef tot het rustsignaal op het scorebord staan.

De tweede helft was zeven minuten onderweg toen Buitenveldert de voorsprong vergrootte. Uit een schot van Ouwehand belandde de bal voor de voeten van Van de Pol. De spits dacht niet na en tekende resoluut voor zijn tweede van de middag. Na de goal van Van de Pol kreeg Ronday een kans op de 3-2 maar hij stuitte op de voeten van Jules Oomen. Ruim een kwartier na rust kreeg Ronday een nog grotere kans na een goede voorzet van Noordenbos. Hij had het vizier echter niet op scherp staan en tikte de bal naast.

Aan de andere kant had Campbell tot twee keer toe de wedstrijd op slot kunnen gooien. Eerst wist de rechtsbuiten na een uitbraak geen medespeler te vinden en vervolgens werkte hij een voorzet van Van de Pol over. Ook van de Pol had de 4-1 op zijn schoen, maar hij raakte op aangeven van Sergae Kogeldans de bal verkeerd. HBOK ging logischerwijs meer risico nemen maar buiten een mogelijkheid van Ronday leverde dat weinig op. Pereira maakte vlak voor tijd met een geweldig afstandsschot de middag voor Buitenveldert compleet: 4-1.

Onsia was na afloop erg teleurgesteld en daarnaast ook boos over de slechte prestatie van de ploeg. “Het begint met strijd en inzet en dat hebben we vandaag volledig af laten weten. We denken het voetballend wel te redden maar uiteindelijk draait het voor 80% om strijd. Natuurlijk helpt het niet mee dat ik in de eerste helft twee keer noodgedwongen moet wisselen en de scheidsrechter een cruciale rol speelt met zijn beslissingen, maar dat is geen excuus. We hebben het volledig aan onszelf te wijten. Buitenveldert heeft vandaag verdiend gewonnen.”

Ook winnend trainer Wilfred den Breejen vond het een dikverdiende zege voor zijn ploeg. “We speelden een uitstekende wedstrijd vandaag. We hebben ze onder druk gezet en keihard gewerkt. Dat was ook het plan voor de wedstrijd. Het kostte veel kracht maar het levert wel drie punten op. Het is de eerste overwinning op een ploeg in de top van de ranglijst en daar ben ik erg blij mee.”

Kijk hier voor de overige uitslagen en de stand in de zaterdag tweede klasse A.

Foto’s: Rikus de Lange