Invallers schieten Swift langs Zuidvogels naar kwartfinale

Zaterdag Hoofdklasser Swift heeft zich ten koste van Zuidvogels geplaatst voor de kwartfinale van de districtsbeker. De ploeg van Mark Evers had het nog lastig in Huizen, maar invallers Chelton Linger en Tijs Boeting brachten de Amsterdammers in veilige haven: 2-3.

Dat het geen gemakkelijke middag zou worden voor Swift, was al vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. Zuidvogels zette de Amsterdammers onder druk, iets waar de gasten niet goed mee om wisten te gaan. Het spel van de Huizenaars leverde na vijf minuten zelfs een 1-0 voorsprong op, toen Arjen Boekweit een lastige kopbal richting de verre hoek stuurde.

Zuidvogels - Swift

De eerste twintig minuten van Swift waren “erbarmelijk”, zoals Evers later zou verklaren. “Er was geen beleving, het was inspiratieloos.” Zuidvogels was vooral uit standaardsituaties gevaarlijk, maar doelman Sieuwerd Teerink liet zich niet zomaar verschalken. Het zorgde soms voor wat hachelijke momenten in het strafschopgebied van de Amsterdammers, alleen zat de 2-0 er niet in.

Aan de andere kant had Thijs Haselhoff de gelijkmaker voor het inschieten, maar oog-in-oog met doelman Frank Mol schoof hij de bal naast. Op slag van rust bracht Stef Leliveld de ploegen wel op gelijke hoogte. Na een goede combinatie met Tobias Kuijvenhoven kon uitblinker Max van Wakeren de bal voorgeven. Leliveld had de hoek voor het uitkiezen: 1-1.

In de tweede helft waren de beste kansen voor de gasten. Waar Chelton Linger eerst nog twee keer stuitte op Mol, kreeg de invaller bij zijn derde poging alle ruimte om vanaf de linkerkant naar binnen te komen en de 1-2 binnen te schuiven. Nog geen twee minuten later had Zuidvogels een uitgelezen mogelijkheid om weer op gelijke hoogte te komen. Lesley Vlieger ontsnapte aan buitenspel, ging alleen op Teerink af, alleen was zijn schot vanuit een lastige hoek te zwak.

De thuisploeg voerde de druk op en een kwartier voor tijd viel die gelijkmaker alsnog. Een schot van invaller Yannick Schaap leek van richting te worden veranderd door Olaf Terhaar Sive Droste, waardoor Teerink op het verkeerde been stond. Hij zag de bal in de korte hoek binnen rollen: 2-2.

Zuidvogels ging zelfs op zoek naar de voorsprong, alleen gaf de thuisploeg door de toegenomen druk achterin erg veel ruimte weg. Swift kreeg in de slotfase de beste mogelijkheden op de derde treffer, al wist Mol dit nog enkele keren te voorkomen. Ook een schot van Van Wakeren hield de sluitpost tegen, maar in de rebound was de ingevallen Tijs Boeting er op tijd bij om de 2-3 binnen te schieten.

De druk van Zuidvogels in de laatste minuten om nog een strafschoppenreeks af te dwingen mocht niet baten, ondanks een paar mogelijkheden. Swift hield stand en plaatst zich door de 2-3 zege voor de kwartfinale van de districtsbeker. Hierin ontvangen de Amsterdammers zaterdag eersteklasser De Merino’s, dat na strafschoppen afrekende met Purmersteijn.

“Het is jammer dat het bekeravontuur hier stopt”, aldus Zuidvogels-trainer Juan Fernandez Coto (ex-De Dijk en Turkiyemspor). “In de eerste helft hadden we 2-0 kunnen en eigenlijk moeten maken. Dan was het toch een andere wedstrijd geworden. Wij hebben volgens mij meer kansen gehad, alleen is het misschien een verschil in kwaliteit dat het niet genoeg is voor de winst.”

“Ik denk dat we verdiend hebben gewonnen”, oordeelde Evers, “maar natuurlijk was dit niet onze beste wedstrijd van het seizoen. De 2-2 viel bijvoorbeeld uit het niets, mag niet gebeuren. Nu kom je er gelukkig mee weg, dat hadden de spelers vorig jaar ook in de eerste klasse, maar volgende week zal het op Hoofdklasse-niveau weer beter moeten.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de achtste finale van de districtsbeker.