IVV honderd jaar: In gesprek met leden Jaap Schreuder en Jan Wals

De Landsmeerse voetbalvereniging IVV viert op dinsdag 13 oktober zijn honderdjarig bestaan. Samen met Jaap Schreuder, Jan Wals, Denis Brouwer, Ale van der Zee, Alex Treuren, Roy Bussman, Dennis de Wit en Romano de Wit bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 3: Jaap Schreuder en Jan Wals, beiden meer dan 60 jaar lid van de club.

Jaap Schreuder en Jan Wals begonnen in de vorige eeuw al op jonge leeftijd met voetballen in de jeugdelftallen van IVV en bleven sindsdien op diverse manieren bij de vereniging verbonden. “In onze tijd ging je gewoonweg nooit naar een andere vereniging, want wij waren honkvast. Momenteel zie je Landsmeer steeds groter worden en merk je dat dit principe verwatert”, vertelt Wals, die evenals Schreuder in het eerste elftal speelde. “Destijds hadden we Frits Soetekouw (oud-speler van Ajax en PSV, red.) een tijdje als trainer, die toen ook nog heeft meegevoetbald”, merkt Schreuder op. Beide mannen gingen op latere leeftijd samen het hoofdbestuur in en vierden zo het 75-jarig bestaan van IVV. Wals: “Er was vroeger niet veel anders dan lekker voetballen, dus dat deden we dan ook altijd met z’n allen. Toen we in het hoofdbestuur zaten, hadden we wel 12 tot 13 seniorenelftallen. De jongens van het dorp bleven simpelweg in een vriendenteam voetballen. Tegenwoordig mag je echter blij zijn als je vier tot vijf seniorenelftallen hebt.” Ook Schreuder ziet de nodige veranderingen bij IVV, al zijn er ook veel positieve aspecten op te merken. “Hoewel in Landsmeer inmiddels veel mensen wonen afkomstig uit Amsterdam, is IVV nog écht een dorpsclub. De vereniging past zich gelukkig goed aan. Voorzitter Denis Brouwer zorgt dat er mensen bij de club komen die daar ook passen. Dat is een goed teken.”

Een groep oudere leden van IVV komt op maandagochtend wekelijks bij de club samen om het complex schoon te houden. Schreuder en Wals zijn ook onderdeel van deze groep. “Vroeger had je vrijwilligers die veel werk deden, maar dat is helaas een stuk minder geworden”, stelt Schreuder. “Daarom hebben we op maandagmorgen een club van oude mannen die het vuil en de kantine schoonmaken. Bovendien zijn we de kantine aan het opknappen. We hebben alle kleedkamers opgeknapt en nu gaan we de verdieping doen.” Buiten de werkzaamheden om hebben de mannen voldoende tijd om de laatste nieuwtjes en de vorige wedstrijd te bespreken. “We nemen alles door. Meestal beginnen we om 10:00 uur, maar om 09.30 uur is het dan al verzamelen en koffie drinken. Dan zijn we rond 11:45 uur klaar en zitten we nog even een half uur na. Dat is nog altijd geweldig om te doen.”

Beide mannen speelden niet alleen zélf in het eerste elftal, maar hadden ook familieleden die deel uitmaakten van de A-selectie. Schreuder: “IVV is door mijn leven gevlochten. Zo was mijn schoonvader, Gijs Kroon, eveneens lid en speler van IVV. Daarnaast is de Schreuder-familie ook niet bepaald onbekend binnen de club, dus dat maakt het leuk.” Ook Wals heeft een diepe band met de club. “Ik ben een jongen van het dorp, want m’n vader, broer en ik voetbalden vroeger allemaal in het eerste elftal. Dan ben je écht trots op de club als deze 100 jaar bestaat.” Door de coronacrisis kunnen alle festiviteiten helaas geen doorgang vinden, maar dat betekent allerminst dat Schreuder en Wals geen borreltje op de club drinken. “Dat doen we veilig thuis”, aldus Wals.

Tekst: Jordi Smit 

IVV honderd jaar: In gesprek met jeugdtrainer Ale van der Zee

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
IVV