Home / Algemeen / Jaap Smeeing (Swift) kiest voor SDZ: “Kan nog hartstikke mooie dingen doen”

Jaap Smeeing (Swift) kiest voor SDZ: “Kan nog hartstikke mooie dingen doen”

Jaap Smeeing twijfelde even of de energie die hij in het voetbal stak, het allemaal wel waard was. De 29-jarige spits van zaterdag Hoofdklasser Swift dacht er zelfs aan een stap terug te doen naar het derde elftal. Totdat SDZ hem belde. Vorig seizoen kreeg de tweedeklasser nog nul op het rekest, nu hapte Smeeing wel toe.

‘Jij moet ons naar de Hoofdklasse brengen’, stuurde Dick Meerman, de technische man van SDZ, onlangs naar Smeeing. Zijn reactie: ‘ik moet helemaal niks’. Wel was na het eerste telefoongesprek het ijs meteen gebroken. Alle twijfels over zijn toekomst waren weg. “Ik kon mijn energie niet meer uit het voetbal halen. Maar als je een leuk gesprek hebt met iemand die zegt: we hebben een heel mooi plan hier liggen en jij hoort erbij, en ook iemand als Fabian (Munsterman, red.) mij daarin enthousiasmeert.. Waarom zou ik dan in het derde gaan voetballen als ik ook ergens anders een rol van waarde kan spelen?”

Vier weken geleden was Smeeing op een moment aangekomen dat hij openlijk twijfelde over zijn toekomst. Maatschappelijk is hij behoorlijk druk bezig en dit seizoen had hij zich ook iets anders voorgesteld. Na de eerste weken stuivertje wisselen in de basiself, raakte de aanvaller ernstig geblesseerd aan zijn rug. “Ik liep een week lang scheef, kon mijn tenen niet aanraken. Ik was flink door mijn onderrug gegaan en liep als een oud mannetje”, vertelt hij. Smeeing dacht altijd dat Swift zijn laatste club zou zijn. Geen rol meer in het eerste elftal? Dan maar in het derde gaan ballen met een paar oudgedienden. “Totdat ik met Dick sprak en dacht: ik ben gek, ik kan nog hartstikke mooie dingen doen. Eigenlijk zou het zonde zijn om er op zo’n manier een einde aan te breien.”

Vorig seizoen greep SDZ nog mis, nu is het wel raak. Smeeing sprak uitgebreid met oud-ploeggenoot Munsterman over zijn nieuwe club. De twee hebben nog goed contact en spelen regelmatig een potje vijf-tegen-vijf. “Als hij dan appt dat het gezellig is, hoef ik niet te denken dat het een achterafclubje is boven het Westerpark en hij er toevallig speelt omdat het om de hoek is. Dan is het gewoon echt een leuke club.” Smeeing kijkt er al naar uit, ongeacht op welk niveau de Amsterdammers (momenteel koploper van de tweede klasse B, red.) volgend seizoen acteren. “Want het verhaal wat ze mij hebben verteld, blijft hetzelfde.”

Foto: Tom PoederbachBlijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend