Jack de Gier wil alles meemaken

Een bittere pil noemde de Gier de degradatie van Blauw-Wit naar de tweede klasse volgend seizoen. De oud prof is net aan zijn eerste jaar bezig bij de Amsterdammers en dan gelijk degraderen. Maar de Gier laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Of zijn ploeg de nacompetitie door had gekomen had weer een andere vraag geweest. Feit is dat hij vol vertrouwen al met het nieuwe seizoen aan de slag is gegaan. Vandaag kreeg De Gier zijn diploma betaald voetbal.

Een van zijn wensen is dat er veel spelers bijkomen in zijn selectie het komende nieuwe seizoen. De laatste weken van de competitie had hij behoorlijk lopen schuiven in zijn team. Veel jonge spelers paste hij in die gelijk konden laten zien wat ze waard waren. Tegelijkertijd was het ook weer een prachtige uitdaging voor de Gier om een goed elftal neer te zetten. Dat had enig succes. Alleen de tijd bleek tekort om er een echt goed team van te maken met vaste patronen in het spel. Ondanks de degradatie heeft de Gier een goed beeld gekregen van het geheel en kan hij daar verder mee in de tweede klasse.

05052013 BWSTO JAck

De Gier: Wij raakten Melvin Holwijn kwijt halverwege het seizoen. Dat was een fikse aderlating voor ons. Het elftal moest toen weer worden aangepast. Dat heeft tijd nodig. Alleen die tijd krijg je niet in die fase van de competitie. Ik vloeide pas in Oktober in bij Blauw-Wit. Er is veel tijd verloren gegaan. Als coach doe je er alles aan om een team naar je hand te zetten. Vorig seizoen kwam daar door de smalle selectie te weinig van terecht wat niet op te vangen was. Ik moest wel veel improviseren en schijven om de juiste formule neer te zetten. Jammer genoeg is het niet gelukt maar ik moet zeggen dat die gasten er vol voor gingen dus daar heeft het niet aan gelegen. Aankomend seizoen kan ik nu aan de slag vanaf het begin hoe ik het wil hebben. Ik ga er dan wel vanuit dat de selectie een stuk breder is. Ik kijk nu al weer reikhalzend uit naar de volgende start. Een klasse lager, oke, maar daar is misschien wel weer wat te halen voor ons en dat is weer de ander kant van het verhaal.”

Jack de Gier als trainer van NEC
Jack de Gier als trainer van NEC

En daar ligt voor de Gier de uitdaging het nieuwe seizoen. En mooie klus die wel besteedt is aan de ‘bonkige spits” van weleer. Ervaring te over brengt hij mee, zowel als voetballer, en ook als coach. Kan veel facetten overbrengen van het spelletje. Hij speelde 413 wedstrijden in het betaalde voetbal en scoorde 139 goals.  Zijn laatste klus waar hij werkte was bij NEC uit Nijmegen. Niemand had gedacht dat hij daar weg zou gaan maar dat gebeurde toch. Het is nogal een contrast, een Ere divisie club verruilen voor een amateurclub. Waarom dan naar Blauw-Wit zou je je kunnen afvragen.

De Gier: “Ik ben in 2012 toegelaten voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Mijn stage bij Willem 2 is zo goed als afgerond. Dat diploma heb ik dus nagenoeg binnen. Ik heb nu alle benodigde papieren en dat geeft me een voldaan gevoel. Ik wil alles mee hebben gemaakt op het voetbalgebied. Daar horen ook de amateurs bij. Ik stond op eigen benen als coach bij Jong NEC/FC Oss. Nu komt er een nieuwe episode bij en dat is Blauw-Wit. Een prachtige club met een rijke historie. Ik wil ervaren hoe het bij de amateurs er aan toe gaat. Als coach moet je van alle markten thuis zijn en goed van alles op de hoogte zijn dus ook in de amateurwereld.”

Jack de Gier begon bij amateurclub RKSV Schijndel op jeugdige leeftijd. In 1988 debuteerde hij op 20 jarige leeftijd bij BVV den Bosch waar hij drie jaar speelde. Daarna volgde o.a. Cambuur Leeuwarden, Go Ahead Eagles en Willem 2. Ook in het buitenland kwam hij uit voor voor het Belgische Lierse SK en het Schotse Dunfermline Athietic FC. De Gier was een speler die veelal in Nederland speelde. De buitenlandse avonturen waren van korte tijd. Zijn laatste twee clubs in Nederland waar hij voor speelde waren drie jaar voor NEC en de beëindiging van zijn carriere bij FC Twente. Na zijn profcarrière speelde hij nog enige tijd bij amateurclub SVZW waar hij ook de rol van assistent-trainer vervulde. De Gier was van alle markten voorzien. Hij was analist bij tv Oost en spitsentrainer bij NEC. Hoe kan het ook anders. Ook in het scouting deed de Gier goed werk voor NEC. Van 2010 tot 2012 was hij coach van Jong NEC/FC Oss, en assistent bij de hoofdmacht. De cirkel is nog lang niet rond voor de Gier. Er is nog genoeg werk aan de winkel voor hem. Te beginnen bij Blauw-Wit want daar is hij nog lang niet klaar.

Verslag Hennie van de Weerd

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)