Een jaar geleden vertrok Dibi bij Chabab voor een avontuur op de Malediven.

Jamal Dibi, een avontuur op de tropische Malediven

De Malediven, een vakantieoord in de Indische oceaan. In een hangmat tussen de palmbomen, op een wit strand met een straalblauwe lucht. Maar op de Malediven wordt er óók gevoetbald, professioneel zelfs. Op 34-jarige leeftijd koos Jamal Dibi voor een buitenlands avontuur op het tropische eiland. Hij kijkt terug op zijn eerste maand op de tropische eilanden.

“Ik was van plan na drie jaar te vertrekken bij Chabab en zocht naar een club in de Topklasse”, vertelt Dibi, die op jonge leeftijd voor onder meer Telstar en AZ speelde. “Toen werd ik gebeld door een zaakwaarnemer uit Singapore. Hij had een aanbieding voor zes maanden bij New Radiant, de kampioen van de Malediven. Ik maakte het seizoen in Amsterdam af en pakte half juni het vliegtuig.”

Een maand geleden pakte hij het vliegtuig naar de tropische eilandengroep. Op tien uur vliegen van Nederland waant hij zich in de hoofdstad Malé in een andere wereld. “Ik het zeker naar mijn zin. Door de club ben ik goed opgevangen. Nu woon ik in een huis met een Spanjaard en Australiër, twee ploeggenoten. Naast het voetbal gaan we veel met elkaar om, dan heb je ook veel aan elkaar.”

Jamal Dibi in het shirt van New Radiant, de kampioen van de Malediven. Foto: RTV Noord-Holland.
Jamal Dibi in het shirt van New Radiant, de kampioen van de Malediven. Foto: RTV Noord-Holland.

Dibi zit op de Malediven namelijk zonder zijn vrouw en kinderen. “Vanwege het werk van mijn vrouw moest zij in Nederland blijven. De komende tijd gaan we kijken of zij en de kinderen hierheen kunnen komen. Er is alleen weinig te doen hier, een kleine omgeving en op dit moment hartstikke druk. Ik weet dus niet of het iets voor de kinderen is, maar daar hebben we het de komende tijd wel over.”

Voetbal tussen de palmbomen?
In de Dhivehi League zijn acht ploegen die elkaar twee keer treffen. Daarna spelen de beste vijf ploegen in play-offs. Als regerend landskampioen is New Radiant ook actief in de Aziatische Champions League. Alle competitiewedstrijden worden voor 13.000 toeschouwers gespeeld in het National Football Stadium in Malé, de hoofdstad van de Malediven. Daarnaast heeft de nationale voetbalbond FAM twee kunstgrasvelden aangelegd waar de ploegen kunnen trainen. “De faciliteiten zijn hier goed. Het is dus geen voetbal tussen de palmbomen”, grapt Dibi.

Het National Football Stadium in Malé, dat plaats biedt aan zo'n 13.000 toeschouwers. Foto: Soccerway
Het National Football Stadium in Malé, dat plaats biedt aan zo’n 13.000 toeschouwers. Foto: Soccerway

Het voetbal is op het eiland wel totaal anders dan in Nederland. “Het gaat hier negentig minuten lang in rap tempo heen en weer. Ze kennen geen rust, de spelers zijn super fit. In Nederland ben ik verzorgd en tactisch voetbal gewend, dat is hier heel anders. Ze gaan echt tekeer, veel lange ballen en er wordt heel hard gespeeld. De scheidsrechters treden veel te weinig op en laten de onbesuisde overtredingen gewoon toe. Dat was voor mij even wennen, dat tegenstanders zomaar kwamen invliegen.”

“Het niveau van de spelers heeft me wel verrast. Er zitten een paar goede en technische spelers bij.” Dibi kan zelf ook nog aardig mee bij de kampioen New Radiant. Op 34-jarige leeftijd en zeventien jaar na zijn debuut in het profvoetbal denkt de spelmaker nog niet aan stoppen. “Het gaat goed en ik ben nog altijd fit. Ik kan dus nog wel even door met voetballen.”

Malé, de hoofdstad van de Malediven en het eiland waarop gevoetbald wordt. Op dit eiland wonen 103.000 mensen. Foto: Sportsgrid
Malé, de hoofdstad van de Malediven en het eiland waarop gevoetbald wordt. Op dit eiland wonen 105.000 mensen. Foto: Sportsgrid

Een half jaar op de Malediven is niet het eerste buitenlandse avontuur voor Dibi. Zo speelde hij eerder ook al in Brunei, op hoog niveau in Qatar en was hij jeugdinternational voor Marokko. Maar Nederland mist hij wel, ook op de Malediven. “Nederland zal ik altijd missen. Mijn gezin, familie, vrienden. Je bent er toch geboren en opgegroeid. De normale dingen die ik daar deed, kan ik op de Malediven niet doen. Dat mis ik wel. Maar ik mag zeker niet klagen met dit avontuur.”

Met dank aan Achter de borden

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)