Jasper van Gelderen (Legmeervogels) bergt handschoenen op voor Korps Mariniers

Aan de loopbaan van Jasper van Gelderen is een einde gekomen. De 24-jarige doelman van Legmeervogels heeft besloten zijn handschoenen op te bergen omdat hij in februari aan een interne opleiding begint bij het Korps Mariniers.

Tijdens de revalidatie van een schouderoperatie viel zijn blik op een Facebook-bericht: ‘Officier bij defensie, je moet het maar kunnen’. “Ik heb altijd al gezegd ooit bij de defensie te willen. Vanwege mijn voetbalcarrière is dat nooit van de grond gekomen.” Van Gelderen speelde in de jeugd van FC Utrecht en keepte daarna ook voor SC Heerenveen en FC Volendam, voordat hij anderhalf jaar geleden terugkeerde bij de club waar het allemaal begon: Legmeervogels. Daar werd Van Gelderen vorig seizoen kampioen in de zondag tweede klasse B, maar in de eerste klasse kwam hij nog niet in actie.

Vorige week donderdag kreeg Van Gelderen te horen toegelaten te zijn tot de opleiding korpsmarinier, die op 6 februari begint. “Het zal bijna twee jaar duren. Tijdens mijn opleiding is er geen tijd voor voetbal. De eerste drie weken is het helemaal intern, daarna ben ik er van zondagavond tot vrijdagmiddag mee bezig. Er is sowieso geen tijd om te trainen, iets wat een vereiste is bij een club op hoog niveau. Het was geen makkelijke keuze om het voetbal vaarwel te zeggen, maar ik heb hier zelf toe besloten. Dit kwam op mijn pad en ik zie het voor mijzelf als een mooie stap.”

Dinsdagavond maakte Van Gelderen tijdens het kerstdiner zijn besluit bekend aan de spelersgroep. “Het was best lastig om dit te vertellen. Ik was bang voor negatieve reacties. Ik heb het gevoel dat ik ze in de steek laat, door zomaar in de winter te stoppen met voetballen. De hele eerste seizoenshelft zei ik tegen iedereen: ik mik op januari om weer fit te zijn na mijn operatie. Dat gebeurt nu dus niet. Ik ben niet eerlijk tegen ze geweest, terwijl ik normaal een man van mijn woord ben. De operatie ben ik ook ingegaan om daarna weer te knokken op een zo hoog mogelijk niveau terug te komen. Maar toen de defensie langs kwam, was ik in mijn hoofd al gestopt.”

De doelman weet niet of hij zijn handschoenen ooit nog aan zal trekken. “Momenteel zie ik dit ook als het einde van mijn loopbaan. Je weet het natuurlijk nooit, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk om ooit nog het keepen weer op te pakken.” Een trainingskamp met de selectie in Alicante is voor Van Gelderen meteen de afsluiting van zijn loopbaan. “Een paar jongens ken ik echt al heel lang, dus dit lijkt mij een mooie afsluiter. Dan kan ik nog even genieten voordat het voorbij is.”

Foto’s: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)