DVVA kenmerkt zich dit seizoen als hecht team

Jelle Spanninga speelt met veel plezier bij winnend DVVA

Smaakmaker Jelle Spanninga: “Plezier in het voetbal en dat straal ik uit”

Jelle Spanninga maakte in de zomer van 2022 een interessante overstap. Vanuit de zaterdag Vierde Divisie bij stadsgenoot Swift maakte hij al op jonge leeftijd een omgekeerde stap qua speelniveau. Voetballen in de zaterdag tweede klasse. Van een club met de naam DVVA verwacht je misschien geen grootse prestaties, vooral omdat DVVA graag vrolijkheid en gezelligheid wil uitstralen. Voor Spanninga was er maar één groot doel: veel voetballen, speelminuten maken. Inmiddels is de passie helemaal terug bij de smaakmaker van DVVA.

Amsterdam-Oost kent een paar dichtbevolkte gebieden waar het voetbalclubs betreft. Sportpark Drieburg, ingeklemd tussen Gooiseweg en Weespertrekvaart, is zo’n gebied. Op Drieburg vind je vele verenigingen, waaronder DVVA, dat zichzelf graag profileert als gezelligste voetbalclub van Amsterdam. Bij Door Vriendschap Verenigd Amsterdam is Jelle Spaninga (22) één van de benjamins in de selectie. Samen met veel van zijn (voormalig) Swift-vrienden streek hij afgelopen zomer neer in de Watergraafsmeer bij de ‘Geel Zwarte Leeuwen’ als kind van Oud- Zuid. Spanninga groeide op bij Swift, doorliep van jongs af aan alle jeugdteams en schopte het tot het eerste elftal, waar voormalig trainer/coach Martin de Groot Spanninga liet debuteren in de Vierde Divisie.

Voetballen met mijn broer 

“Toch zie ik het niet alleen als een stap terug”, opent Jelle Spanninga. “Ik wilde min of meer gegarandeerd alles spelen in een eerste elftal. Dat was best mogelijk bij Swift, maar zou ook lastiger worden. Bij Swift is het minder flexibel en dit jaar staat voetbal bij mij niet op de eerste plaats. Ik heb ook gereisd. Bij DVVA is wat dat betreft meer mogelijk. Verder is het zo dat mijn broer Jouke in het eerste elftal van DVVA speelt, ik wilde met hem in een eerste elftal voetballen. Ik ken een hoop jongens van Swift die al bij DVVA voetballen en met mij zijn er nog een aantal meegekomen. Eigenlijk zijn we met elkaar een soort van ‘oud- Swift’. Toch heb ik wel getwijfeld, omdat ik wat meer speelminuten maakte in het afgelopen voorjaar. Ik ben één van de weinigen die Swift vanaf de jongste jeugd helemaal heeft doorlopen. Ik had ook een gesprek met de nieuwe trainer (Jimmy Simons, red.). Voor mij was het uiteindelijk een uitgemaakte zaak. Veel zaken kwamen bij elkaar. En daar kwam nog eens bij dat het eerste elftal behoorlijk uiteenviel, veel jongens vertrokken, voor mij was het een goede timing om ook te vertrekken.”

Scoren voor Swift in Volendam. Spanninga scoorde in totaal zes keer in de vierde divisie

Stapje extra

Hoewel geen echte hoogvlieger in het amateurvoetballandschap, speelt het eerste elftal van DVVA sinds jaar en dag onafgebroken in de tweede klasse op zaterdag – met zelfs een kortstondig uitstapje naar de eerste klasse – en wordt er bij DVVA zeker niet beroerd gevoetbald. “Het team is superleuk, heel hecht, en er zit veel rek in. Ik speel met jongens als Guido Moelee en Guido de Graaf (voormalig speler van onder andere IJsselmeervogels en DOVO, red.), Ties Bos, mijn broer Jouke en Julius Goedhart. DVVA is ook een heel warme club, met een mooie balans tussen voetbal en wat we naast voetbal met elkaar doen. Zo gaan we twee keer op een trainingskamp, aangezien iedereen dat ook echt wil. Omdat we zo’n leuke hechte groep hebben lopen we ook een stapje harder om alles wat we willen te laten slagen. Het is al met al exact wat ik er verwacht had. Bij DVVA doet iedereen ook gewoon normaal tegen elkaar.”

Geen uitblinker

“Soms gaat er misschien wat veel aandacht naar mij uit, omdat ik veel scoor. Maar andere jongens zijn net zo belangrijk. Ik heb er tot nu toe acht ingelegd en sta in de top 10 van het klassement. Ik steek er inderdaad bovenuit qua doelpunten binnen mijn team, maar qua spel ben ik nog niet per se een uitblinker. Ik heb ook een andere rol gekregen dan bij Swift. Ten eerste sta ik hoger op het veld, veel aanvallender. Onze trainer Wilfred den Breejen heeft een plan met en voor mij gemaakt. Dat beviel me goed. We willen het zo uitvoeren. Bij Swift maakte ik vooral als middenvelder minuten of terug zakkende spits. Toch scoorde ik ook daar regelmatig.”

Promotie

“We hebben naar elkaar uitgesproken dat promoveren een haalbaar doel is. Zeker met de nieuwe regels vanuit de KNVB, waardoor Koninklijke HFC en AFC niet kunnen promoveren. Dat zijn sterke ploegen met goede individuele voetballers. Ik denk dat we met hen prima kunnen meten. Ze hebben heel veel kwaliteit. Maar het zijn vooral jonge voetballers, met een heel andere dynamiek in hun selecties. Als team zijn we minder vaardig, maar we kunnen wel goed spelen als team en met veel inzet. Een kampioenschap is niet expliciet uitgesproken door ons, maar zal wel heel mooi zijn als dat gaat gebeuren. Het gat is klein.”

Switch

“Ik heb dit seizoen vooral een mentale switch gemaakt. Ik geniet nu echt van het voetballen. Bij Swift was ik heel erg bezig om wekelijks te knokken voor een basisplaats in het eerste elftal. Daar lag continu de focus. Er is op zich niets mis met dat gegeven. Maar, af en toe merkte ik wel dat het plezier daardoor minder kon worden. Ik heb bij DVVA min of meer een vaste plek, waardoor die focus is veranderd en nu echt plezier heb in wat ik doe. Het gaat goed.”

Zoete vruchten

“Trainer Den Breejen is een heel aardige man, op trainersvlak vind ik hem erg goed. Hij is een trainer/coach met een idee en kan daar een concrete uitvoering aan geven. Hij is veel met ons bezig. Dat is fijn! Ik ben mede daardoor niet bewust bezig en op zoek naar een vervolgstap. Ik laat dat op mij afkomen. Speeltijd is voor mij heel belangrijk en bepalend. Als er iets op mijn pad komt en het plaatje bevalt, dan ga ik dat in alle rust bekijken. Ik ben jong en wil minuten maken. Dat staat bij mij op de eerste plaats, mocht er eventueel een vervolg stap komen. Ik snap dat ik altijd moet vechten voor een plekje, zeker op divisie niveau. Voorlopig speel ik bij DVVA en geniet met volle teugen van mijn team en de club. Ik hoop dat ik met mijn medespelers de zoete vruchten van een succesvol voetbaljaar kan plukken aan het einde van het seizoen. Ik voel me thuis en op mijn gemak bij DVVA. Het lijkt erop dat deze ambitie ieder weekeinde moeiteloos wordt waargemaakt.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)