Home / Algemeen / Jong FC Utrecht-aanvoerder Jelle de Lange naar AFC (zaterdag)

Jong FC Utrecht-aanvoerder Jelle de Lange naar AFC (zaterdag)

Hij had helemaal geen plezier meer in het voetbal. In goed overleg met FC Utrecht besloot Jelle de Lange zijn contract in te leveren. De negentienjarige centrale verdediger, dit seizoen aanvoerder van de beloften in de Jupiler League, hoopt bij kersverse zaterdag Hoofdklasser AFC het plezier terug te vinden.

Eigenlijk was het de bedoeling om helemaal te stoppen, zegt De Lange. Hij kon in een vriendenelftal in de vierde klasse voetballen, maar zo’n laag niveau zou niets voor hem zijn. Een goede vriend van zijn broer stelde De Lange voor om contact op te nemen met trainer Benno Nihom. “Ik ken best veel jongens uit de Zaterdag 1 en Benno ook goed. AFC is mijn oude clubje, heb er tot 2013 gespeeld en daar warme gevoelens aan overgehouden.”

In de winterstop verlengde de verdediger zijn contract in Utrecht nog tot medio 2019. Toch besloot hij in goed overleg een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer te zetten. “Ik denk dat wanneer je echt iets wil bereiken, je er ook honderd procent voor moet kunnen gaan. Ik had moeite die intrinsieke motivatie op te brengen. Voetbal was geen hobby voor mij, het was werk geworden. Vier jaar lang heb ik er alles aan gedaan om profvoetballer te worden, maar eenmaal daar ben ik erachter gekomen dat het eigenlijk iets is wat ik niet wil.”

Een moeilijk halfjaar heeft zijn plezier in het voetbal doen afnemen. Vlak na zijn contractverlenging brak De Lange zijn teen, wat hem bijna drie maanden aan de kant hield. “Daarna heeft het ook even geduurd voordat ik mijn oude niveau haalde. Ik heb een tijdje op de bank gezeten en dan ga je aan zulke dingen denken.” In totaal kwam hij tot 25 wedstrijden in de Jupiler League.

Het is niet dat De Lange stopt om voor zijn maatschappelijke carrière te kiezen. “De afgelopen periode had ik zo weinig plezier, het profvoetbal hoeft niet meer voor mij. Ik heb mijn vwo afgemaakt en wil komend seizoen gaan kijken wat het beste bij mij past. Maar ik wil vooral weer lekker gaan voetballen. Ik kan met leuke gasten spelen, lekker dichtbij, in de Hoofdklasse. Het zijn allemaal vrienden van mijn broer (Maarten de Lange, oud-speler van Swift, red.) en dat zijn ook vrienden van mij geworden.”

Foto: Orange Pictures/Gertjan Kooij

Send this to a friend