Home / Algemeen / Jonge hond Van der Donk vaste waarde onder de lat bij Buitenveldert

Jonge hond Van der Donk vaste waarde onder de lat bij Buitenveldert

Hij is pas 22 lengtes jong, maar Jon van der Donk verdedigt al zo’n twee jaar het doel van zaterdag tweedeklasser Buitenveldert. Daarmee is hij feitelijk gezien een buitenbeentje, want zelden lukt het een keeper van zijn leeftijd om een plek onder de lat bemachtigen.

“Drie jaar geleden heb ik de stap van Blauw-Wit naar Buitenveldert gemaakt”, vertelt Van der Donk. “Ik speelde in dezelfde competitie als het eerste van Buitenveldert en toen ik werd gevraagd besloot ik de stap te maken. Dat kwam ook, omdat mij werd voorgeschoteld dat ze enkele oudere keepers hadden, die gingen stoppen.”

De doelman werd in het vorige seizoen met Buitenveldert kampioen in de derde klasse. Mede daardoor kwamen er een paar versterkingen bij. Zo werden er onder meer keepers opgepikt bij WV-HEDW (Jules Oomen) en Pancratius zaterdag (Bas Teffer). “Natuurlijk vond ik het spannend dat er nieuwe jongens bijkwamen, want het is altijd de vraag of je eerste keeper blijft”, aldus Van der Donk, die geen vlekkeloze voorbereiding kende.

“In de voorbereiding had ik last van een kwetsuur. Daarom heb ik in die periode nauwelijks gespeeld. Net op het moment dat ik weer fit was, raakte Jules geblesseerd. Dus uiteindelijk werd het niet echt spannend.” Van der Donk kende met zijn ploeg, die veelal bestaat uit jongens van begin twintig, een moeilijk start. “Het tempo ligt in de tweede klasse hoger. Je hebt onder meer minder tijd om een bal aan te nemen en door te spelen. In persoonlijk opzicht merk ik ook dat ik soms nog te onrustig ben in de goal als ik bijvoorbeeld de bal krijg aangespeeld. Daar probeer ik samen met onze keeperstrainer aan te werken.”

Dat moet uiteindelijk resulteren in minder tegentreffers en meer punten. Afgelopen zaterdag werd Overbos, mede dankzij twee goede reddingen van Van der Donk, na een ijzersterke tweede helft met 5-3 verslagen. Daardoor heeft de promovendus afstand genomen van de onderste plekken.

“Een heerlijk gevoel om als de nummer acht de winterstop in te gaan”, glundert Van der Donk. “In 2017 moeten we ervoor zorgen dat wij winnen van onze directe concurrenten en af en toe een punt pakken tegen een hoger geplaatste tegenstander. Dan zijn we snel veilig.”

Foto: RickySportphotography