Jorik Hollewand kopt JOS/Watergraafsmeer in bekerkraker langs Purmersteijn

Zondag eersteklasser JOS/Watergraafsmeer is nog één horde verwijderd van een ticket voor de grote KNVB Beker. De ploeg van Cor ten Bosch schakelde Purmersteijn uit in de achtste finales van de districtsbeker. Een vroege treffer van Jorik Hollewand bleek voldoende voor de bekerzege op de Hoofdklasser: 0-1.

De eindstand stond na exact drie minuten al op het scorebord in Purmerend. Uit een hoekschop van Malcolm Esajas kopte Hollewand raak. Vanaf dat moment konden de Amsterdammers de krappe marge verdedigen in een hard duel. Purmersteijn had meer balbezit, kreeg ook de iets betere mogelijkheden, maar doelman Edwin Sudibyo werd nauwelijks op de proef gesteld. “Wij hadden verwacht dat JOS meer zou voetballen. Eigenlijk zag je vanaf de eerste minuut dat ze op hun eigen helft gingen staan en meer bezig waren met ons niet laten voetballen, in plaats van zelf te voetballen”, zei Purmersteijn-trainer Martin van Ophuizen.

Verder dan pogingen van Daniel Schermer (schot gekraakt) en Yassin el Yaakoubi (eenvoudige prooi voor Sudibyo) kwam Purmersteijn in de eerste helft niet. JOS/Watergraafsmeer gokte vooral op een enkele uitval. Zo verscheen Stefan Schipper nog voor rust voor doelman Richard de Groot, die met zijn voeten een tweede tegentreffer voorkwam. In de tweede helft probeerden de Purmerenders de druk op te voeren. Schoten van Schermer en twee keer Yassin el Yaakoubi eindigden echter in de ballenvanger.

De bezoekers waren inmiddels al bezig de wedstrijd te killen. “Organisatorisch stonden we goed, wat we de laatste weken missen. Er stond een goed blok. Het was misschien een beetje overleven, provoceren en het spel vertragen”, blikte doelpuntenmaker Jorik Hollewand terug. “Zij kwamen er niet in, hadden geen tempo en konden de vrije man niet vinden. Dat is wel onze verdienste dat wij het spel kapot maakten.”

Met soms kunst- en vliegwerk bleef de nul op het bord staan. In de tegenstoot verzuimde invaller Raven Bergwijn het duel in het slot te gooien. Dat hoefde niet, want de 0-1 was voldoende om Purmersteijn uit te schakelen. Ondanks de eliminatie Van Ophuizen zijn team niets verwijten. “We hebben alles gegeven. Ik geloofde zelf wel in de gelijkmaker. Dan moet-ie net even vallen. Dat is dit seizoen toch wel een probleem, dat we lastig scoren.”

Hollewand kon na afloop niet ontkennen dat er wat ontlading vrijkwam na de bekerzege. Vooral omdat het de laatste weken in de competitie wat stroever liep. “Nu konden we toch iets vrijer spelen. Iedereen was vrij in de koppies, echt een goede boost om mee verder te gaan in de competitie.” Bovendien zijn de Amsterdammers dicht bij een ticket voor de grote KNVB Beker. Hollewand wil meer. “Het zou lekker zijn om die beker een keer te winnen. Vorig jaar de halve finale eruit, met Swift zelfs de finale verloren. Zowel het kampioenschap als de beker moet ik een keer pakken. Dit seizoen kan het.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.

Foto’s José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!