JOS viert feest na de zege op Zeeburgia.

JOS grijpt kop na zege op Zeeburgia

JOS Watergraafsmeer heeft dankzij een 2-1 overwinning op Zeeburgia de koppositie in de eerste klasse A gegrepen. Het doelpunt van Maurice Renger twee minuten na rust bleek de winnende treffer te zijn. Zeeburgia eindigde de wedstrijd met tien man omdat Germain Gotschin twee gele kaarten ontving.

Scheidsrechter Wassink had nauwelijks voor de eerste maal gefloten of hij kon al voor de tweede keer af laten trappen.  Debutant Dino Cornet, in de zomer overgekomen van FC Weesp, stormde vanaf de aftrap richting het doel van Middelbeek.  Vijf rode shirts van JOS liepen wel om hem heem maar konden hem niet afstoppen. Er waren precies twaalf seconden gespeeld en Zeeburgia stond al op voorsprong.

Het was een voorteken voor de eerste helft. Een wedstrijd in een zeer hoog tempo waarvan de eerste tien minuten voor de ploeg uit Oost waren. Daarna nam de thuisploeg steeds meer het heft in handen.  Na bijna twintig minuten was JOS dichtbij de gelijkmaker toen Maurice Renger zijn schot van dichtbij geblokt zag worden door Sleur. Een minuut later was het wel raak.  Club topscorer Paul Bekker maakte zijn vijftiende doelpunt van het seizoen nadat hij een afgemeten voorzet van linksback Milo Pieplenbosch afrondde.

De wedstrijd werd vooraf gegaan door bengaals vuurwerk.

De slotfase van de eerste helft bood voldoende spektakel. Eerste was een overtreding op Nabil El Gourari aanleiding voor een opstootje dat door scheidsrechter Wassink goed, en zonder kaarten, werd opgelost. Renger zag wederom zijn inzet van dichtbij geblokt worden en Ivo Pas schoot vanaf de rand van de zestien over. Ook Zeeburgia met een voorsprong de rust in kunnen gaan. Rawley Roozendaal omspeelde Lynch op knappe wijze en zijn inzet werd door Martijn Middelbeek goed gered. De rebound was niet besteed aan Omer Ozelik omdat hij zijn hoofd niet vol tegen de bal zette. De grootste kans van allemaal was voor Dion Glumac, die de geblesseerde Arthur van Meetelen verving. Op nog geen twee meter van het doel, in geheel vrijstaande positie, gebruikte hij zijn verkeerde been om de bal binnen te schieten.

Het tweede bedrijf begon net bijna net zo als de eerste. We waren amper onderweg of er was al gescoord. Alleen nu was het JOS dat doeltreffend was. Een lange bal van Alex de Bruijne werd door Sleur naar de zijkant gekopt omdat hij er net niet bij kon. Doelman Jurgen Belfor was inmiddels al zijn doel uit maar Renger was er eerder bij en schoot vanuit een moeilijke hoek knap raak, 2-1. Cornet kon daarna koppend net niet voor de gelijkmaken. Hij kwam een haar te kort.

Een kopbal van Marciano Kastoredjo was het begin signaal van de laatste fase van de wedstrijd. Roozendaal zag na een paar prachtige bewegingen zijn schot van richting worden veranderd zodat Middelbeek niet in de problemen kwam. Een vrije trap van EL Gourari ging hoog over. Het waren de beste mogelijkheden voor Zeeburgia. Toen Gotschin (Zeeburgia) na zijn tweede gele kaart terecht van het veld moest (eerste geel voor het wegtrappen van de bal na fluitsignaal, de tweede voor een overtreding op de middenlijn) leek er iets te knappen. Zeeburgia begon zich te irriteren aan iedere beslissing van Wassink en haalde zich zelf uit de wedstrijd. Het gevolg was dat er geen kansen meer kwamen en dat er slecht een aantal gele kaarten (onder andere Belfor en EL Gourari) bijkwamen.

Door de zege van JOS neemt de spanning alleen maar toe. De Dijk, dat haar wedstrijd tegen DEM zag worden afgelast, zag vanaf de tribune dat ook zij goede zaken doen. Een ding is na vanavond wel duidelijk. Een Amsterdamse club gaat kampioen worden  in 1A. De belangrijkste vraag is echter wie het gaat worden. Alle drie de clubs ontmoeten elkaar nog een keer. De titel is voor alle drie de clubs nog ver weg in ieder geval.