- JOS
Dongen geeft JOS letterlijk het nakijken

JOS kan geen enkele vuist maken tegen Dongen

JOS kon zondagmiddag aanvallend gezien geen aanspraak maken op een overwinning of zelfs maar één punt tegen degradatiekandidaat vv Dongen. Omdat JOS ook verdedigend steken liet vallen, kreeg het op eigen veld in Amsterdam met 0-3 op de broek. En aan die zege – voor de gasten uit Dongen – was niets gestolen. JOS zakt door het onverwacht puntenverlies op de ranglijst.

Interland

Toch was er eerst ook nog mooi nieuws te melden. JOS-speler Jonathan Richard, die vanwege een blessure niet mee kon doen, is opnieuw uitgenodigd voor een interland. Hij zal in de komende interlandperiode deel uitmaken van de nationale selectie van Aruba. De Arubaanse nationale ploeg speelt in de Nations League een uitwedstrijd tegen Saint Kitts en Nevis. Het duel tegen Saint Kitts en Nevis wordt afgewerkt in het Warner Park stadion in Basseterre, de hoofdstad van dat land.

JOS - Jonathan Richard
International Richard

Openingsfase

Dongen zette JOS in de eerste helft bij vlagen onder druk, de start was fel en energiek. De Amsterdammers bleven overeind staan. JOS zelf was ronduit slordig aan de bal. Het bracht mede daardoor Dongen tot mogelijkheden om te scoren. JOS zocht het in té moeilijke oplossingen; individuele acties op plekken waar het raadzamer was de bal het werk te laten doen, het leverde voor JOS louter balverlies op en geen kansen om te scoren. Kortom: JOS was eventjes niet bij de les.

JOS

Na een kwartier leek JOS meer controle te krijgen en kon het zich richting doel van Dongen begeven. JOS deelde wat speldenprikken uit, maar dat bracht de boomlange doelman van Dongen, Wessel Sprangers, nog niet in verlegenheid.

Achterstand

In de drieëntwintigste minuut kon Dongen voor het eerst deze middag de handen omhoog steken, zij het wat voorzichtig. De geplaagde ploeg dat de laatste plaats al tijden bezet houdt, kwam tot eigen verrassing aan de leiding. JOS ging op pijnlijke wijze in de fout op eigen helft; in plaats van resoluut uit te verdedigen was geklungel de aanleiding. Sel Bastmeijer liet keeper Bas Schol kansloos in de lange hoek: 0-1.

Vijf minuten later wederom gestuntel aan de kant van JOS, waar Dongen juist op loerde. Twee verdedigers vechten om de bal, Dongen ging er mee heen. Opnieuw mocht Sel Bastmeijer juichend opstaan. Deze keer was het gezamenlijke juichen een stuk overtuigender en Dongen wist direct dat er zondagmiddag wat te halen viel in Amsterdam.

Dongen

Klasseverschil

JOS oogde onmachtig, maar vooral inspiratieloos. Er werden weinig vuile meter gemaakt, in tegenstelling tot de tegenpartij. Tegenstander Dongen joeg continue met één of twee mensen af. Elke bal die in het middenveld werd gespeeld zaten ze kort op. JOS moest breed of terug maar kreeg de bal weinig bij de eigen voorwaartsen. Misschien dat er zondagmiddag inderdaad een klassenverschil was in het voordeel van Dongen. Ze werkten zich de pleuris.

Bij JOS namen de frustraties inmiddels toe, omdat het vooral tegen zichzelf vocht. Het beste wapenfeit van de eerste helft was voor Reggie Schaap, die na rust niet meer terugkeerde. Zijn enige en laatste doelpoging ging hoog over.

Schol sta-in-de-weg

In de tweede helft begon JOS iets sterker, mede dankzij enkele omzettingen. Zo kwam Tim Plemper in de ploeg voor aanvallende ondersteuning. Er was direct een grote kans voor Dongen uit een snelle aanval, maar Bas Schol redde knappe op die inzet. JOS stond menig maal te schutteren, maar overtuigend inschieten door Dongen bleef uit.

JOS - Bas Schol

De ingevallen Plemper kreeg een mogelijkheid, na een luie bal bij de eerste paal op aangeven van Tony Tol. Plemper miste de kracht voor het doel. Ook een andere mogelijkheid voor Plemper ging verloren, de Dongen keeper redde knap op de gerichte kopbal. JOS bleef wel aandringen, maar kon simpelweg niet overtuigen. Het speelde fantasieloos. Ook de ingevallen aanvaller Malcolm Esajas wist het verschil niet te maken.

Het was opnieuw Dongen dat op het scorebord kwam. Burak Arda Erbek gooide het duel definitief in het slot door acht minuten voor het einde voor 0-3 te zorgen. JOS zakt door de nederlaag naar de dertiende plek. De Amsterdammers hebben achtentwintig punten. Dongen blijft de nummer laatst met veertien punten.

Foto’s: Mario Wormhoudt

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde divisie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)