Foto Jaap Eijsing: Alex de Bruije scoort namens JOS

JOS kraakt Blauw Wit in extra tijd

Vandaag stond de Amsterdamse derby JOS-Watergraafsmeer tegen Blauw-Wit A/dam op de programma. Een leuke maar ook spannende wedstrijd. Uiteindelijk mondde het duel uit in een 3-1 in het voordeel van JOS. Verdediger Alex de Bruijne scoorde twee keer voor de thuisploeg. Het duurde echter tot de laatste minuten voordat de beslissing viel.

Blauw Wit begon sterk  maar al snel maakte de keeper van Blauw-Wit een overtreding op een aanvaller van Jos. De scheidsrechter vond het , opmerkelijk genoeg,   te vroeg om kaarten uit te delen, dus besloot hij dat het slechts bij een  vrije trap bleef. Hieruit ontstond de eerste kans voor JOS, die overgekopt werd. Daarna was het Blauw-Wit dat opvallend beter speelde dan voorgaande wedstrijden. Er werd voorin goed overgespeeld en werden veel steekpassen gegeven, die net niet hard genoeg waren. Het was duidelijk te zien dat nieuwe trainer Jack de Gier aan de slag is met zijn ploeg.

De kansen gingen over en weer. JOS was voornamelijk sterk in de vrije trappen en corners, die of naast, of over of in de handen van doelman Rachid El Guebli terecht kwamen. Na zo ruim 20 minuten was het Blauw-Wit dat een grote kans aan zich voorbij liet gaan. Yannick Valpoort was door de verdediging van JOS heen en haalde in de 16 hard uit. Zijn schot ging echter  naast. De eerste gele kaart viel ongeveer zo’n vijf minuten later. Ahmed Ettajiri van Blauw-Wit was de ongelukkige die daarmee tevens vrije trap voor JOS veroorzaakte. Deze vrije trap werd ontvangen door Paul Bekker die de bal op de paal kopte. Niet lang daarna kreeg JOS wederom een kans. Dit keer was het aanvoerder Maurice Renger die uithaalde en tegen de binnenkant van de paal schoot.

Zo’n tien minuten voor rust was het Blauw-Wit dat op een voorsprong kwam door middel van een penalty. Milo Pieplenbosch maakte de overtreding net binnen de 16 en was het Aziz Ouaouist die de penalty benutte. JOS probeerde de gelijkmaker nog te maken door een schot van Renger die de bal net over de kruising schoot. Met een stand van 0-1 gingen beide ploegen de rust in.

In de tweede helft bleven beide teams, evenals het spelbeeld, ongewijzigd. Toch kreeg JOS het voor elkaar om de zoveelste vrije trap te benutten. Alex de Bruijne speelde een man uit en zorgde met een goede uithaal van zo’n 20 meter voor de 1-1. Blauw-Wit wilde het punt koesteren en zakte steeds meer terug.

JOS kreeg nog een aantal kansen, maar doelman El Guebli deed zijn plicht. Het leek er even op alsof Blauw-Wit inderdaad met een punt naar huis ging, tot er aan de kant van JOS werd gewisseld. Tom Clobus verliet het veld voor Melvin Robert, die nog geen vijf minuten later de 2-1 maakte. Een rommelig doelpunt zorgde voor een voorsprong voor JOS op sportpark Drieburg. Om de schade voor Blauw-Wit nog erger te maken, viel er in de extra tijd vanuit een corner de 3-1. Wederom was Alex de Bruijne de doelpuntemaker.

Nieuwe trainer Jack de Gier: ‘We begonnen de wedstrijd goed. We hebben rekening gehouden met het spel van JOS. De penalty die we kregen was terecht en kwamen op die manier verdient op voorsprong. In de rust vertelde ik mijn mannen dat we uit moesten kijken met de corners en vrije trappen van de tegenpartij, aangezien zij meer fysieke kracht hebben. Naar mijn mening was het allang tijd toen de 2-1 viel en stond de doelpuntenmaker ook nog eens buitenspel.’ De Gier heeft er nog steeds vertrouwen in: We hebben deze wedstrijd stukken beter gespeeld dan vorige week. Ik hoop dat we volgende week tegen DWV nog meer vooruitgang zien.’ JOS Watergraafsmeer behaalde drie belangrijke punten en komt dichter in de buurt van de koploper. Volgende week staat de clash met De Dijk op het programma.

Verslag: Melanie Stuije