JOS pakt De Dijk in tweede helft

JOSWatergraafsmeer heeft vandaag een 1-2 overwinning geboekt bij De Dijk. In een wedstrijd met twee gezichten had de ploeg van Sander Middelbeek het moeilijk in de eerste helft. Na de rust werd er uit een ander vaatje getapt en daar wist De Dijk niet mee om te gaan. Door deze overwinning stijgt JOSWatergraafsmeer naar de derde plek op de ranglijst. De Dijk kan de favorietenrol nog niet waarmaken en staat zevende.

Onder een goede publieke belangstelling stond er vandaag weer een Amsterdamse derby op het programma. De Dijk had de laatste weken de weg omhoog gevonden en JOSWatergraafsmeer wordt in zondag 1A ook als kanshebber gezien. Een mooi affiche dus. De Dijk liet echter al snel zijn kwaliteiten zien en begon veel sterker. Met Tim Ruder op rechts en Chakib Tayeb op links bij De Dijk had de verdediging van JOS het moeilijk. De eerste kans kwam uit een vrije trap van De Dijk, genomen door Said Bentohami. Keeper Martijn Middelbeek van JOS kon de bal over tikken. Daarna kreeg Mostapha El Aamrani een kans, toen hij over rechts in de zestien kwam. Middelbeek redde opnieuw. JOS kon hier niet veel tegenover stellen. Tom Clobus en Paul Bekker probeerden wel combinaties op te zetten, maar De Dijk had vooralsnog niet veel moeite om hen onschadelijk te maken. In de 18e minuut trok Tim Ruder vanaf rechts naar binnen en schoot op doel. De bal kreeg een lastig stuitje en Middelbeek kon de bal niet controleren. El Aamrani was er als de kippen bij om de bal alsnog binnen te werken. De Dijk nam hiermee een 1-0 leiding, wat gezien het spelbeeld terecht was. In het resterende deel van de eerste helft drong De Dijk aan, maar kon het de score niet uitbreiden. JOS kreeg een half kansje toen Maurice Renger erlangs leek te zijn. Met een rollertje als schot was dit niet echt gevaarlijk. Tayeb brak ook nog door namens De Dijk, ook dit leidde niet tot een echte kans. Bij rust nog steeds 1-0 en De Dijk leek het niet echt moeilijk te krijgen deze middag.

Na rust een geheel ander beeld. De Dijk probeerde wel te voetballen, maar JOS deed er het spreekwoordelijke ‘schepje bovenop’. Niet altijd met goed voetbal, maar ook met lange ballen kun je aandringen. De Dijk heeft niet zoveel met dit vechtvoetbal en voelde dat JOS dominanter werd. Met de ingevallen Bas ter Haak bij JOS rook de ploeg kansen. Ook Tom Clobus werd naar de kant gehaald, hoewel hij het er zelf niet mee eens was. Malvin Robert was zijn vervanger. De Dijk hield nog stand, maar in de slotfase moest het toch nog buigen. Allereerst was er de vrije trap van Maurice Renger die hem bij de tweede paal op het hoofd van Paul Bekker legde. In de korte hoek kopte deze raak en bracht de ploegen in de 80e minuut op gelijke hoogte. En Bekker deed het zeven minuten later weer. Nu kopte hij van een grotere afstand in dezelfde hoek. De bal leek houdbaar, maar Bekker werd de matchwinnaar omdat ook deze bal erin ging. Bij De Dijk stond men erbij en keek men ernaar. In de resterende minuten kon ook de ingevallen Kwong-Wah Steinrath bij De Dijk er niets meer aan doen. Na afloop vroeg iedereen zich af hoe het kwam dat het soeverein spelende De Dijk zich zo laat terugdringen in tweede helft en met lege handen bleef staan.

Matchwinner Paul Bekker met feestvierende ploeggenoten

Trainer Sander Middelbeek van JOSWatergraafsmeer had er wel een verklaring voor.
Middelbeek:’Ik wilde in de eerste helft geen druk zetten. Ik zag het niet zitten dat mijn verdedigers 90 minuten lang achter hun snelle en gevaarlijke spitsen moesten aanlopen. In de tweede helft moesten we wel en ging het roer om. Niet voor de eerste keer dat we dit doen. We hebben nu een goede reeks en dat geeft de ploeg vertrouwen dat we een wedstrijd kunnen keren. Dat straalde er vanaf in de tweede helft.’

Trainer Juan Fernandez Coto van De Dijk stond er een half uur na de wedstrijd nog steeds verbaasd bij.
Coto:’In de eerste helft was er echt helemaal niets aan de hand. Wij voetballen en zijn veel beter. In de tweede helft voetballen wij niet meer en gaan mee in hun spel. Onbegrijpelijk. Maar als je dat tien keer roept langs de lijn heeft het de elfde keer geen zin meer. De slotfase wordt dan rommelig en het publiek gaat zich ermee bemoeien. Tegen DWV heb ik hetzelfde beeld gezien, toen gingen we ook in de slotfase onderuit. We trappen er weer in.’

Dit fenomeen blijft toch moeilijk in het voetbal. Je kunt op papier de betere ploeg hebben, maar uiteindelijk gaat het erom wie er na afloop de meeste doelpunten heeft gemaakt. Dat was vandaag JOSWatergraafsmeer, dat volgende week VVIJ op bezoek krijgt. De Dijk mag volgende week proberen om het tegen Blauw Wit wel waar te maken, waar iedereen ze toe in staat acht.

Bas ter Haak, speelde met gips alleen de tweede helft.
Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!