JOS/Watergraafsmeer dankzij eenvoudige zege bij Zeeburgia weer ‘op schema’

Twee weken geleden, na de zege op AGB, deelde Reggie Schaap het wedstrijdverslag op Facebook. Daarin tagde hij Tom Verhoek, vorig seizoen assistent-trainer van JOS/Watergraafsmeer, met de mededeling dat hij op schema loopt. Zonder Schaap liep de zondag eersteklasser vorige week bij DSOV averij op (5-2), tegen Zeeburgia revancheerde JOS zich op overtuigende wijze van de misstap: 0-5.

Het taggen van Verhoek is vorig seizoen ontstaan. Elke week als hij een doelpunt maakte of assist gaf, deelde hij dit op zijn sociale kanalen met de hashtag #opschema. Totdat het even iets minder liep bij Schaap. “Tijdens de training kreeg ik op mijn donder van Tom en Roy (van der Mije, red.) omdat ik niet meer op schema liep. Nu gaat het weer beter en dan tag ik Tom even om hem te plagen”, legt Schaap uit. “Dat schema, onze doelstelling, is kampioen worden. Daar werken we keihard voor. En mijn schema? Meer doelpunten (10) en assists (15) dan vorig seizoen.”

Met één doelpunt en twee assists deed Schaap daarvoor uitstekende zaken. Vooral in de eerste helft kon hij zich in een speeltuin wanen, zoveel vrijheid kreeg hij om zijn acties te maken. De linksbuiten stond aan de basis van de 0-4 voorsprong bij rust. Na achttien minuten haalde hij de achterlijn, om klaar te leggen voor Malcolm Esajas, en enkele minuten later stelde Schaap middenvelder Kevin Huijsman in staat de 0-2 achter doelman Jurgen Belfor te knallen.

“Ik pakte mijn boekje, wilde opschrijven dat we de eerste twintig minuten goed doorkwamen en prompt viel het eerste doelpunt. Daarna vlogen ze er achter elkaar in.”, blikte Zeeburgia-trainer Bert Blank terug. “JOS voetbalde slimmer. Aannemen, spelen. Maximaal drie keer raken. Wij brachten meer de bal, waren aan het taxiën. Dat moet er gewoon uit.” Het grootste voorbeeld van het verschil tussen zijn ploeg en de bezoekers, was de trage omschakeling bij de 0-3. Een hoekschop van Zeeburgia werd uitverdedigd, Malcolm Esajas stuurde Richmond Bossman met een prachtige lange bal diep en hij legde klaar voor de meegelopen Davey Claus.

De koek was vervolgens nog niet op voor JOS/Watergraafsmeer, want in de dertigste minuut maakte Malcolm Esajas, na goed voorbereidend werk van Raven Bergwijn, zijn tweede van de middag en de 0-4. Net als tegen AGB werd in een tijdsbestek van (ruim) tien minuten het verschil gemaakt. “Ik ga geen namen noemen, ik ga niemand dingen verwijten, maar er zijn foutjes gemaakt.” Ook de 0-5 was immers een persoonlijk fout. Belfor liet de bal uit zijn handen glippen en Schaap pakte dit cadeautje maar al te graag uit. “Ik wil niemand de schuld geven. We zijn een team en met elkaar hebben we dit resultaat om ons oren gekregen.”

JOS/Watergraafsmeer heeft zich met zes punten uit de eerste drie wedstrijden in de top van de ranglijst gemeld, achter de foutloze koploper Boshuizen. Zeeburgia is nog altijd puntloos. Daar wordt over gesproken in de kleedkamer, maar Blank raakt niet snel in paniek. “Het zijn weer leermomenten. Er zijn andere zwakke broeders waar wij de punten tegen moeten halen. We hebben een jonge ploeg. Ja, ik moet het niet iedere week herhalen, maar het is pas het begin van de competitie. Ik zie verbeterpunten en ik zie ook verbetering.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.

Foto’s Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!