JOS/Watergraafsmeer hoeft niet diep te gaan om Leones te verslaan

Wie om vier uur ’s middags de website zou hebben bekeken en de uitslag bij JOS/Watergraafsmeer – Leones (5-1) zag, zou het ter kennisgeving hebben aangenomen. Niets meer dan een verwacht resultaat. De overwinning van de ploeg van Cor ten Bosch was ook niet heel verrassend, alleen ging het iets moeizamer dan misschien gedacht.

Ten Bosch was er op Hemelvaartsdag bij toen Leones in de eerste ronde met 1-2 van Nemelaer won. Die zware inspanning, een busreis van ruim een uur, het thuisvoordeel voor JOS; voorzichtig rekende de oefenmeester zich alvast rijk tegen de nummer vier van de zondag eerste klasse C. “Ik had zo’n uitslag verwacht, dat we deze makkelijk zouden winnen”, bekende Ten Bosch na afloop. De manier waarop verliep iets stroever. “Het moest wat sneller gaan, maar het is warm; wat wil je?”

De eerste helft had JOS/Watergraafsmeer ruim zeventig, misschien zelfs tachtig, procent balbezit. Het rendement: een inzet van Kevin Huijsman van de lijn gehaald en een schuiver van de volledig vrijstaande Malcolm Esajas die naast hobbelde. Aan de andere kant van het veld moest doelman Colby Harmon zich strekken om een schot van Dylan van de Ven te keren. Dat was één van de slechts twee keer voor rust dat Leones zich aanvallend liet zien. Verder hielden de bezoekers uit Beneden-Leeuwen zich vooral bezig met verdedigen en vertragen (zelfs in balbezit) in de hoop de brilstand zo lang mogelijk op het scorebord te kunnen houden.

Daar kwam in de veertigste minuut verandering. Raymond Fafiani benutte een makkelijk gegeven strafschop. Het vieren van de openingstreffer was typerend voor de hele wedstrijd: een paar high-fives en rustig teruglopen naar de middenlijn. Alsof de zege al binnen was. Toch schrok JOS/Watergraafsmeer even toen Stefan de Jong in het begin van de tweede helft brutaal voor de gelijkmaker zorgde. Echt spannend werd het overigens niet. Nog in dezelfde minuut werd een voorzet van Raven Bergwijn dusdanig van richting veranderd dat de keeper kansloos was: 2-1.

Vanaf dat moment speelden de Amsterdammers weer een gewonnen wedstrijd. Uit een voorzet van Esajas maakte Bergwijn fraai de 3-1, met zijn eerste balcontact was ook invaller Tiago dos Santos trefzeker en Bergwijn bepaalde de eindstand in de slotminuut op 5-1. “We hebben geen geweldige wedstrijd gespeeld, dat weten ze zelf ook. Het moet volgende week tegen DHC beter”, klonk Ten Bosch licht kritisch. “Maar dit blad slaan we om, nog twee te gaan. Het gaat alleen maar om winnen. Hoe interesseert me niet.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma van de nacompetitie.