JOS Watergraafsmeer klaar voor 2012

Voorzitter Joop Vlug trok na de oefenwedstrijd tegen DVVA (4-2 zege) zijn colbert aan. De nieuwjaarsreceptie van de oer Amsterdamse vereniging zou het startsein moeten worden van een mooi jaar. Het gaat goed met zijn club. Al zijn er natuurlijk ook wel wat ´aandachtspunten´ voor 2012.

“Voor Amsterdamse begrippen mogen we niet klagen. We zitten helemaal vol. De bezettingsgraad van de velden is 100% en we hebben veel vrijwilligers. Bestuurlijk zit het goed in elkaar we zijn alleen nog op zoek naar een goed jeugdbestuur”. Vlug zit al twaalf jaar in het bestuur van de club en de laatste drie jaar is hij voorzitter van de roemruchte vereniging.”Ik ben van origine een echte JOS-er, maar ik ben voorzitter van JOS Watergraafsmeer. Een gezonde en bloeiende vereniging”. Vlug is een voorzitter die tussen de mensen staat en voor iedereen alle tijd heeft. Tijdens zijn toespraak heeft hij een mini shirt van de club in zijn hand. Die blijkt voor spits Donovan Mijnals te zijn die onlangs vader is geworden. “We hebben een tijd gehad dat er veel spelers kwamen en gingen. Nu zie ik langzamerhand dat spelers zich hier thuis gaan voelen. Het worden clubjongens. Daar proberen we voor te zorgen door alles rondom het voetbal goed te organiseren. Gezelligheid is belangrijk hier”. Die gezelligheid is zichtbaar als eerste elftal speler Robin Stolp en Maurice Renger achter de bar staan. Iedereen doet wat voor de club. Vlug: “Dat is leuk, maar ook noodzakelijk. Anders redden we het financieel niet. Het stadsdeel heeft de huur van de velden ineens met 22% verhoogd en de subsidie van het Sportfonds in gestopt. Daardoor hebben we de contributie moeten verhogen met 100 euro. Leden kunnen daar 75 euro van terug krijgen als ze iets voor de club doen. We moeten het met elkaar doen en het schept direct een echt verenigingsgevoel”.

Sportief gezien doet het eerste zondagteam het niet onaardig. De ploeg van Sander Middelbeek draait bovenin mee en heeft nog alle kansen op een prijs. Na de degradatie uit de hoofdklasse is directe terugkeer geen ‘must’ voor de voorzitter. Vlug: “Natuurlijk hadden we graag in de hoofdklasse gebleven, al vind ik de eerste klasse ook prima. Ik wil een gezonde vereniging dat minimaal in de eerste klasse speelt. Daar voldoen we aan en we spelen nu wel leuke wedstrijden tegen Amsterdamse clubs. Wat betreft het zaterdagteam (vierde klasse, red) vind ik dat we minimaal één klasse omhoog moeten”.

Met JOS Watergraafsmeer gaat het dus goed. Toch maakt de voorzitter zich zorgen als het gaat om de toekomst van het Amsterdamse voetbal. “Een heleboel clubs hebben het moeilijk. Kijk naar Blauw Wit, DWS, DWV of  Zeeburgia om er maar een paar te noemen. We zouden veel meer met elkaar samen moeten werken. Wij zitten bijvoorbeeld in de stichting Drieburg waarin we met veel clubs samenwerken. Help elkaar want we hebben het allemaal moeilijk. Op deze manier sluit ik niet uit dat er een hoop clubs gaan verdwijnen in de toekomst. Daarnaast is er ook nog de concurrentie van buiten de stad. De bedragen die daar soms betaald worden! Wij kunnen daar in de stad niet meer aan meedoen. Ik hoop dat het daar straks ook wat minder gaat, maar ik denk dat dat ijdele hoop is”.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!