JOS/Watergraafsmeer maakt in tien minuten het verschil tegen AGB

Net als vorig seizoen heeft JOS/Watergraafsmeer eenvoudig afgerekend met stadsgenoot AGB. De ploeg van Cor ten Bosch won de Amsterdamse derby in de zondag eerste klasse A met 4-2. De twee treffers van de bezoekers vielen pas toen de wedstrijd al lang en breed gespeeld was.

Een onderbreking van een uur – scheidsrechter Juroen Koene kon na een hamstringblessure en het wachten was op invalscheidsrechter Johan Jensch – bleek cruciaal voor het verloop van de wedstrijd. In de eerste zeventien minuten was AGB namelijk sterker dan de thuisploeg en kreeg ook de betere kansen. Younes Makraou mikte een metertje naast en de kersverse aanwinst Amine Ennali dwong doelman Colby Harmon tot een fraaie redding. Ook na de hervatting liet AGB twee goede mogelijkheden onbenut: Bakary Jobe raakte de bal in kansrijke positie volledig verkeerd, terwijl Rahim Abdul zijn schot langs de verkeerde kant van de paal zag scheren.

Vervolgens maakte JOS/Watergraafsmeer in een tijdsbestek van tien minuten het verschil. Aanvoerder Teddy Janssen was het eindstation van een goede aanval die hij zelf opzette, Reggie Schaap liet doelman Selattin Dagasan kansloos met een fraaie lob en Raymond Fafiani benutte een strafschop na een handsbal van de bezoekers: 3-0. “We waren veel beter en scherper dan in het eerste kwartier”, zei Ten Bosch. Jorik Hollewand had het zelfs helemaal kunnen beslissen, alleen eindigde zijn kopbal tegen de paal.

“Als wij een doelpunt tegen krijgen, gaat iedereen opeens dingen doen die ze niet moeten doen. Gaan ze uit hun taken spelen, uit de organisatie en dan is het heel snel 3-0”, blikte AGB-trainer Imdat Ilguy terug. Pas na de 4-0 – Huijsman volleerde in de tweede helft een voorzet van Schaap binnen – pakten de bezoekers het weer op. “Misschien denken ze dan dat het gespeeld is en toch niets meer te verliezen hebben.”

De beste kansen waren nog altijd voor de thuisploeg, dat op zoek was naar een grote zege. Vlak na rust (voor de 4-0) trof Davey Claus de paal en vond Malcolm Esajas doelman Dagason op zijn weg. Na de beslissende vierde treffer mikten Tony Tol en Reggie Schaap met een stift net iets te hoog. In de slotfase slaagde AGB er alsnog in de eer te redden. Eerst mocht Bakary Jobe vogelvrij bij de tweede paal een voorzet van Hursut Meric binnen koppen, waarna Younes Makraou bij het ingaan van de blessuretijd met een droge knal de eindstand op 4-2 bepaalde.

Ten Bosch was na afloop tevreden, “maar het had ook 6-0 of 7-0 mogen zijn”, vond de oefenmeester. “We hebben heel veel kansen gehad, het is lang geleden dat ik er zoveel heb gezien. Malcolm had er twee moeten maken, Allon (Koene, red.) mist vlak voor tijd bijna vanaf de doellijn. Maar we hoeven niet te zeuren: we hebben gewonnen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.