JOS

JOS Watergraafsmeer slikt bittere pil na nieuwe nederlaag

Dat JOS Watergraafsmeer in de hoek zit waar klappen vallen is wel duidelijk. In Gorinchem bij GVV Unitas werd zondagmiddag de derde nederlaag op rij geleden. Op de ranglijst verschilde nummer 9 Unitas en nummer 13 JOS maar twee punten, maar na de 5-2 nederlaag zakt JOS verder weg op de ranglijst en maakt de thuisploeg een stap naar boven. “De gifbeker moet leeg”, aldus ten Bosch. “Laten we er alsjeblieft geen huilverhaal van maken, want we zijn niet zielig. We hebben nog 29 wedstrijden voor de boeg. Maar dat we in een moeilijke fase zitten is helder”. Afgelopen week verloor JOS Watergraafsmeer eerst al met 1-7 van Baronie en daarna met 6-0 van HSC ‘21.

Plaag

Het is redelijk zeldzaam dat JOS drie nederlagen op rij moet incasseren. Het lijken van die nutteloze feiten maar zondag in het Zuid Hollandse werd het helaas werkelijkheid. De ploeg van trainer/coach Cor ten Bosch zag op een zonnig sportpark Molenvliet thuisploeg Unitas – na een voor JOS rommelige voorbereiding met blessures – in de 8e minuut op een 1-0 voorsprong komen door Robert Mutzers. Het was een zo’n typisch glijdend doelpunt bij de eerste paal dat het net in het doel niet eens raakte, maar wel over de lijn gaat. Deze Mutzers bleek de rest van de middag een grote plaag te zijn voor de Amsterdammers.

In de 22e minuut weet Unitas de voorsprong uit te bouwen door een doelpunt van Joey Lokasi: 2-0. Dan breekt er ook tegelijk wat bij JOS. Na een half uur voetballen kon JOS een doelpunt en de broodnodige aansluitingstreffer maken. Richie Owusu-Ansah weet JOS dichterbij Unitas brengen. JOS fleurt op en lijkt het geloof weer te pakken te hebben. Tegelijk verliet middenvelder Hanne Hagary de ploeg en kwam een andere middenvelder Ramond Fafiani binnen de lijnen bij JOS.

Strafschop

Tijdens de rustpauze besluit coach ten Bosch een dubbele wissel door te voeren en komen Tim Plemper en Malcolm Esajas erin, onder andere om de gelijkmaker te gaan forceren. Een cornerbal van JOS wordt vrijwel direct na de rust van de lijn gehaald. In de 55e minuut krijgt Unitas een strafschop, na een vermeende handsbal (op de arm, red) van Richmond Bossman, die daarvoor de gele kaart ontving van arbiter Maurice Paarhuis. JOS blijft wat dat betreft weinig bespaard in deze lastige opstartfase van de 3e divisie. Het is Robert Mutzers die de thuisploeg vanaf 11 meter op 3-1 schiet.

Vier keer Mutzers doet JOS de das om

Krap tien minuten later is het wederom Mutzers die raakt knalt en daarmee zijn team heel comfortabel aan een 4-1 voorsprong brengt. Zo lijkt het althans. JOS toont knap weerbaarheid en mentaliteit en komt binnen vijf minuten terug op 4-2. Doelpuntenmaker is invaller Tim Plemper. Coach ten Bosch kijkt dan opnieuw naar de mogelijkheid om te wisselen en brengt Nigel Hardenberg en Reggie Schaap in de ploeg.

Het slotakkoord is voor Unitas; in de 76e minuut is het opnieuw Robert Mutzers die alert reageert na een verkeerde terugspeelbal en zo zijn vierde van de zondagmiddag binnen kan plaatsen. Daarmee wordt de eindstand bepaald op 5-2 in het nadeel van JOS.

Cor ten Bosch is er niet de man naar om in een hoekje te zitten en bedroefd te zijn. Monter als altijd analyseert hij de wedstrijd en zijn team. “Kwalitatief zijn we echt wel goed genoeg. Het probleem zit hem de laatste wedstrijden in het niet nakomen van afspraken en de invulling van taken in het veld. We vallen verkeerd aan, waardoor we in de omschakeling keer op keer geslacht worden. We worden te simpel overlopen. Achterin moeten we ook beter de boel dichthouden. Daarmee zeg ik niet dat we de bus op eigen helft gaan parkeren. Iedereen weet hoe we spelen en hoe ze ons aan moeten pakken. Juist daarom moeten we niet met poep in de broek spelen, maar we dienen het wel te gaan oppakken. En zeker niet meer als kippen zonder kop gaan aanvallen. De persoonlijke slordigheden eruit en het leren herkennen en maken van de juiste keuzes erin. En natuurlijk vreet dit ook aan mij, het is echt geen polonaise in de bus op dit moment bij ons”.

Na twee zware uitwedstrijden speelt JOS zondagmiddag 18 september voor eigen publiek de competitiewedstrijd tegen OSS’20 (aanvang: 14.00 uur). Bekijk hier alle uitslagen, stand en programma in de Derde Divisie Zondag

Tekst: Harold van Ineveld