JOS
JOS degradeert uit de Derde Divisie

JOS Watergraafsmeer wint, maar degradeert

In een rechtstreekse ontmoeting met Baronie uit Breda heeft het Amsterdamse JOS Watergraafsmeer zich niet gehandhaafd in de zondag Derde Divisie. JOS degradeert, ondanks een 4-3 thuisoverwinning naar de Vierde Divisie. Slecht voetbal, weinig inzet, passie, strijd, veel kansen, goede combinaties, zeven doelpunten, niet te missen kansen, paal, lat, kramp en tranen of vreugde na afloop. Het publiek zat in een achtbaan en kreeg alle variaties van het spel op het bord. De nacompetitiefinale tussen JOS en Baronie gaat niet de boeken in als een ware thriller, maar meeslepend was het zeker. Door de 3-1 nederlaag donderdag jongstleden in Breda, kwam JOS in het thuisduel een teenlengte te kort. Het won wel met 4-3 maar daalt toch af (5-6 einduitslag over twee duels). Het is definitief over en uit voor JOS in de Derde Divisie.

De aanwezige toeschouwers zagen zondagmiddag niet altijd goed voetbal, boeiend was het vooral in de tweede helft. Het duel schoot uit de startblokken, maar niet aan JOS zijde. Blijkbaar had de administratieve vertraging van vijftien minuten verlammend doorgewerkt bij de Amsterdammers. Baronie pakte gelijk al het initiatief en scoorde in de eerste vijf minuten twee keer. In de tweede minuut werd Noël de Graauw goed in positie gebracht: 0-1. Nauwelijks bekomen van de schrik stond JOS met 0-2 achter: opnieuw was De Graauw alerter en schiet in de lange hoek Baronie op een zeer comfortabele voorsprong. JOS moest inmiddels een 1-5 achterstand (over twee duels) gaan goedmaken in de restende 85 minuten. JOS draait de duimschroeven wel iets aan en krijgt een kansje op de aansluiting.

JOS

Na de dramatische start, waarin JOS lamlendig over het veld liep, ontspon zich een meer open duel. JOS probeert strijd in de wedstrijd te brengen. De mouwen werden opgestroopt. Toch zijn de beste kansen voor Baronie; Yassine Mejres raakt de lat en Jens Wirix zijn inzet gaat hard in het zijnet. Ook JOS laat zich weer zien voor het doel van Baronie keeper Michel van Butselaar. JOS neemt daarna het heft wat meer in handen en Baronie komt ‘vreemd genoeg’ wat in de verdrukking. Wel scoorden de groenen uit Breda de 0-3 en daarmee lijkt het lot van JOS al bezegeld.

JOS

JOS doet echter wat terug voor de rustpauze (1-3) en groeit steeds meer in de wedstrijd. Het cynisme van het publiek weet JOS in het veld te gebruiken als motivatie en om te draaien naar goede daden en hartstocht. Na de rustpauze kwam JOS nóg beter in de wedstrijd. Baronie was het helemaal kwijt. Het was bewonderenswaardig om te zien dat JOS zich volledig kon oprichten en de spelers elkaar continu oppepten om naar voren te gaan. En dat leverde ook wat op.

JOS

Een prachtige crosspass belandde prompt voor de mee opgekomen Jonathan Richert. De verdediger, die JOS verlaat voor Odin’59, had het broodnodige geluk in de afronding. Ook verdediger Tony Tol wist niet veel later een doelpunt maken, zo werd de onmogelijke achterstand tegen ieders verwachting in teniet gedaan: 3-3. Een knap staaltje mentale weerbaarheid wat JOS liet zien. JOS speelde weer fris van de lever met Derre Kwee en Danny Blom als opvallende spelers. Na de laatste drinkpauze geeft JOS nog een keer gas. Sam Nijpels spoort zijn medespelers aan om ’tempo’ te houden en vanaf de zijkant wordt meerdere keren het woord ‘pompen naar voren’ geroepen. JOS moet, JOS heeft geen keuze.

JOS

Bloedstollend werd het in de laatste fase. De ingevallen Malcolm Esajas weet een voorzet vanaf links van Richie Owusu-Ansah, sterk spelend, op waarde te schatten en zo komt JOS voor het eerst op een voorsprong tegen Baronie (4-3), met nog tien minuten te spelen. De spanning is inmiddels om te snijden langs het veld en JOS mag van geluk spreken dat Moustafa Mohammad voor een bijna leeg doel de bal naast krijgt, na gepruts in de opbouw op eigen helft. Ook JOS krijgt een enorme kans en claimt daarna nog een strafschop. Arbiter Oosting wil van niets weten en wuift het voorval weg.

JOS

Diep in blessuretijd raakt Baronie nog een keer de lat. Dat bleek het laatste wapenfeit. JOS degradeert en Baronie handhaaft zich met de hakken over de sloot na, voor beiden, een lang en slopend voetbalseizoen.

Foto’s: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)