JOS wint derby van Blauw Wit

JOS Watergraafsmeer heeft de stadsderby tegen Blauw Wit Amsterdam verdient met 2-0 gewonnen. Jaap Lorier en Maurice Renger scoorden voor de thuisploeg dat daarmee een prima start kende in de derde periode. De 2-0 was uiteindelijk maar een magere afspiegeling van het krachtsverschil.

Zo’n 250 toeschouwers waren er afgekomen op de Amsterdamse derby. Omdat beide clubs tot op heden zonder periodetitel zitten en het kampioenschap onbereikbaar is waren de belangen groot. Beide ploegen waren daar terdege van doordrongen. Blauw Wit opende sterk en moest eigenlijk binnen tien minuten op voorsprong staan maar zowel Lionel Frederik als Jermaine Fitz James wisten doelman Martijn Middelbeek niet te verschalken. Het was het enige echte wapenfeit van de ploeg van Roy van der Mije. Na twintig minuten had de thuisclub het initiatief volledig overgenomen. Onder aanvoering van dirigent Maurice Renger kwamen de kansen naarmate de eerste helft vorderde. De mooiste was voor Enzo Maria. Met een bekeken schot zag hij de bal op de paal uiteenspatten en niet veel later was doelman Gregory Martin attent op een schot van Donovan Mijnals. Toch stond er 0-0 op het scorebord bij de rust en dat was niet terecht omdat de thuisploeg vlak voor rust een penalty onthouden werd. Blauw Wit doelman Martin duwde Jaap Lorier met twee handen heel opzichtig in de rug. Scheidsrechter Van Os kon niet anders doen dan de bal op de stip leggen maar deed net of hij niets zag. Blauw Wit trainer Roy van der Mije: “Dit was echt een 100% penalty. Hij floot ook maar dat bleek voor een blessure elders te zijn. Daar kwamen we echt goed weg”.

De dwaling van de arbiter had gelukkig geen verstrekkende gevolgen omdat JOS ook in de tweede helft de betere bleef en de kansen nu wel verzilverde. Renger stuurde Lorier door het centrum weg. Een vrije doorgang tot gevolg. Lorier bleef koel en zetten acht minuten na rust de thuisploeg verdiend op voorsprong. Ook na die treffer bleef de thuisploeg druk uitoefenen maar moest het wel attent zijn op de snelle en behendige aanvallers van Blauw Wit. Een grote mogelijkheid kreeg Blauw Wit wel al was de manier waarop die tot stand kwam erg onsportief. Ivo Pas wilde een bal namens Jos buiten de lijnen schieten vanwege een blessure bij een medespeler. Iedereen had daar vrede mee behalve Lionel Frederik. Hij hield de bal net binnen en stormde op het doel van Martijn Middelbeek af. Uiteindelijk schoot Bilal el Amrani net naast. Het opstootje dat daarna ontstond was logisch en door de bemoeienis van het publiek ontstond er even weer een ouderwets derbygevoel. Toen alles weer een beetje tot rust was gekomen kabbelde de wedstrijd een beetje voort. Maurice Renger zorgde na een pass van Michael Samuel voor de verdiende 2-0. Roger Monk was nog dichtbij de 1-2 maar Middelbeek voorkwam een treffer.

Blauw Wit-trainer Roy van der Mije wond er na afloop geen doekjes om: “Het leek wel of mijn spelers vandaag met een grote zak rijst op hun schouders. We hebben niets te zeggen gehad. Ik snap er niets van want de afgelopen weken hebben we gewoon goed gespeeld. Net nu het er om begint te spannen geven we niet thuis. Als we volgende week ook niet winnen moeten we ineens naar onder gaan kijken maar bang voor degradatie ben ik niet daar zijn we veel te goed voor”. JOS-aanvoerder Renger stond na afloop glunderend langs het veld: “We hebben verdiend gewonnen. Al weken spelen we zo goed maar de arbitrage heeft ons toch wel de nodige punten gekost. Gelukkig hebben we een goede start in de derde periode kunnen maken want we horen echt in de nacompetitie thuis”.

Opstelling JOS Watergraafsmeer: Middelbeek, Hok a Hin, Van Metelen, Lynch, Pas, Samuel, Hijzeldoorn, Mijnals, Renger, Lorier (Acquah) en Maria (Day)

Opstelling Blauw Wit: Martin, MacDonald, Boudchourt, Darnley, Opoku, Monk, Schet (Riley), Dinkgreve, Fitz James, El Amrani (Cairo), Frederik