jos-oss
Nigel Hardenberg voetbalt in Friesland en heeft het shirt van JOS ingeruild

JOS wordt niet veel wijzer van gelijkspel tegen OSS’20

JOS Watergraafsmeer heeft zich deels hersteld na drie verloren wedstrijden. Op een kletsnat sportpark Drieburg wist het OSS’20 lange tijd van zich af te houden, kwam sterk terug, maar moest in de slotfase toch nog twee punten weggeven: 1-1.

Opstelling

Na twee wedstrijden stond JOS Watergraafsmeer fier op de 2e plaats. Dat er drie maal op rij verloren wordt is niet een goede gewoonte, maar het doelsaldo van 3 voor en 18 tegen baarde veel meer zorgen. Trainer/coach Cor ten Bosch had in zijn basiself enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo mocht jongeling Bas Schol zijn eerste opwachting maken onder de lat dit seizoen en kregen de invallers van de laatste weken, Tim Plemper en Nigel Hardenberg, zondagmiddag een basisplek.

Aarzelende start

Na een aarzelend begin waarin beide ploegen even moesten zoeken naar het ritme, werd de richting naar het doel meer gevonden. Eerst was OSS’20 dichtbij een goede mogelijkheid, maar doelman Schol wist zich te onderscheiden en kwam als winnaar uit de strijd. Luttele minuten later had OSS’20 de mogelijkheid om uit een vrije trap gevaar te stichten. Het kopballetje ging ruim voorlangs. Gevaarlijker was een ontsnapping na 30 minuten. Onoplettendheid en verwarring bij JOS bij een ingooi op eigen helft. Daarvan wist aanvaller Rob van Sonsbeek bijna van te profiteren. Als een duiveltje uit een doosje was van Sonsbeek ineens weg. Rakelings ging zijn schot hoog voorlangs en mocht JOS van geluk spreken dat het niet op achterstand kwam.

Individuele actie

Wederom moest Schol kordaat optreden bij een gevaarlijk moment; Bram Eltink kwam vanaf de linkerflank op en in de combinatie Jos Pleizier wist hij een schot in de korte hoek te produceren. JOS doelman Schol kon met gestrekte armen erger voorkomen. JOS moest gaan temporiseren. Als een ware architect maande uitblinker Sam Nijpels zijn ploeg tot kalmte. JOS wilde zonder kleerscheuren de rustpauze halen. Het met gemak spelende OSS’20 kreeg teveel de overhand in deze fase. Toch wist JOS er af en toe wel uit te komen. Voor rust opende Richie Owusu-Ansah na een een-tweetje de score met een harde lage schuiver (1-0), onhoudbaar voor OSS keeper Joep Hoefnagels die tot dan toe weinig te doen had. In de eindfase van de 1e helft was het nog even ‘alle hens aan dek’ bij de Amsterdammers.

Offensiever

De twee helft begon JOS een stuk sterker aan de wedstrijd. Het startsein voor een waar offensief. Eerst was het ‘plaag’ Nigel Hardenberg die zijn schot via de lat uiteen zag spatten. Kort daarna was het sterkhouder Kevin Huijsman die dichtbij de 2-0 was. JOS opereerde en functioneerde als een echt team in deze fase. Het verdedigende blok met ex-vogels Tol en Huijsman, ijzervreter Nijpels die menig aanslag kreeg te verduren, en Richmond Bossman vormde een onneembare vesting. Niet één keer wist OSS’20 door te breken. Het was tekenend dat na een kwartier voetbal in de tweede helft een dreigende situatie ontstond, voor de inmiddels koud geworden Bas Schol. Het schot belandde nog net niet bij buurman DVVA op het hoofdveld.

Hoog tempo

Het wedstrijdtempo bleef onverminderd hoog. JOS had wat meer moeite om elkaar soepel te vinden, dat wat bij OSS’20 wel goed voor elkaar was. Daartegenover stond een dreigender JOS. Nigel Hardenberg verdedigende mee, sleurde voorin en beloonde zichzelf bijna met een doelpunt. Hij zette een aanval zelf op, vond zijn maatje Richie Owusu-Ansah, die inmiddels dubbele dekking had gekregen, die Hardenberg op zijn beurt bij de 2e paal weer wist te vinden. Gehinderd door OSS-verdediger Joep van de Rande kon Hardenberg net niet tot scoren komen.

Aandringen

OSS’20 ging wisselen en dat deed JOS ook. JOS wilde consolideren, OSS wilde gaan forceren en maakte jacht op de gelijkmaker. Zo ontspon zich een boeiend voetbalgevecht in de laatste fase. Het koste scheidsrechter Jeremy Lensink weinig moeite het spel te laten gaan, overal zat de arbiter kort op waar het moest en liet toe waar het kon. JOS kreeg nog een unieke mogelijkheid, maar de vrije trap van Hardenberg ging hoog over. In de opeenvolgende aanval moest Tony Tol ongelukkig een hoekschop weggeven. De oriëntatie bij JOS was even weg, het blikveld verkeerd en zo kon OSS’20 invaller Jarno Abbel vogelvrij zijn team op 1-1 koppen. Een zoveelste domper voor de ploeg van ten Bosch.

Maar, het rechtte de rug en ging nog eenmaal voor de aanval. Reggie Schaap, koud ingevallen kreeg bij zijn eerste balcontact een kans van één op duizend; zijn lage schot op het nat geworden veld kwam hard in aanraking met de paal. Zo bleef het 1-1 tussen subtopper OSS’20 en thuisploeg JOS Watergraafsmeer.

Het gevoel na afloop werd het duidelijkst vertaald door de hevig balende Sam Nijpels: “We hadden gewoon op 2-0 en 3-0 moeten komen. Dan was er niets aan de hand geweest. We geven het weg”.

Zondag 25 september speelt JOS de uitwedstrijd op Sportpark de Biezen tegen Dongen (aanvang: 14.00 uur). Bekijk hier alle uitslagen, stand en programma in de Derde Divisie Zondag

Tekst en foto: Harold van Ineveld