Kenneth Misa Danso leidt Ajax naar finale districtsbeker

Zaterdag Hoofdklasser Ajax mag zich gaan voorbereiden op de finale van de districtsbeker. De ploeg van Jorg Smeets versloeg in de halve finale stadsgenoot JOS/Watergraafsmeer. Met twee treffers besliste Kenneth Misa Danso de Amsterdamse derby: 0-2.

Bij JOS/Watergraafsmeer werd gewezen naar scheidsrechter Raven, trainer Roy van der Mije voelde zich zelfs bestolen. De arbiter zou, op een cruciaal moment, “een overduidelijk buitenspeldoelpunt” hebben goedgekeurd. Vijf minuten voor tijd kwam Bilal El Amrani van achter de JOS-defensie vandaan om een aanval in te leiden waarvan Kenneth Misa Danso het eindstation was voor de 0-2. De aanvaller kreeg afgelopen zaterdag rood tegen DFS, maar mag bekerverband gewoon in actie komen.

Dat de thuisploeg er in de 85 minuten daarvoor niet in slaagde om op gelijke hoogte of zelfs op voorsprong te komen, had JOS aan zichzelf te danken. Er leek een vloek te rusten op het maken van een doelpunt in de derby. Sommige kansen werden op bizarre wijze om zeep geholpen. Omar Limon schrok zo erg van de kans die Raymond Fafiani hem bood, dat zijn inzet recht op doelman Jan Ziere te zacht was. Gairvyno Zeefuik en Reggie Schaap wilden tegelijk schieten, waardoor zij elkaar harder dan de bal raakten en ook deze mogelijkheid onbenut bleef.

“Soms vraag je je weleens af of wij wel wíllen scoren”, verzuchtte Van der Mije. “We krijgen de laatste wedstrijden zoveel kansen, maar de ballen gaan er niet meer zo makkelijk in als het begin van het seizoen.” De eerste klap van Ajax was gelijk een daalder waard. Stanley Akoy besloot een solo met een steekbal op Kenneth Misa Danso, waaruit de aanvaller verrassend na zes minuten de score opende: 0-1.

Nadat de wedstrijd lange tijd in de tweede helft op slot zat, probeerde Ajax via Stanley Akoy (voorlangs), Maurice Renger (over) en invaller Jack van Moerkerk (lat) het ticket voor de finale helemaal veilig te stellen. JOS kon daar alleen een poging van Limon (inzet gesmoord) tegenover zetten en was vervolgens kansloos toen Misa Danso het duel op aangeven van Akoy besliste. De bezoekers bleken het meest gelukkig en bij JOS/Watergraafsmeer kan het vizier worden gericht op de kampioensstrijd in de zondag eerste klasse A.

Op donderdag 10 mei (Hemelvaart) wacht voor Ajax in de finale zondag Hoofdklasser SDO. Die ploeg versloeg woensdagavond RKAV Volendam met 0-1. De finale wordt gespeeld in Breukelen. Twee dagen later speelt de zaterdag Hoofdklasser in competitieverband tegen Sparta Nijkerk. “Dat is vreemd, dus we moeten kijken hoe we dit gaan aanpakken met de belasting van spelers”, zei trainer Jorg Smeets.

Donderdagmiddag een uitgebreide samenvatting en reacties op het bekerduel. Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.