Kenneth Misa Danso schiet Ajax langs Jong FC Groningen

Derdedivisionist Ajax heeft 2018 afgesloten met krappe zege op de beloften van FC Groningen. Een doelpunt van Kenneth Misa Danso bleek voldoende voor de 1-0 zege, waardoor de Amsterdammers steeds meer richting de middenmoot kruipen.

Ondanks de tegenvallende sfeer – op het steenkoude en bijna verlaten sportpark De Toekomst – werd het een hartverwarmende wedstrijd waarin beide ploegen met een knaller het kalenderjaar wilden afsluiten. Al in de vijfde minuut was Ajax dreigend voor het Groningse doel, waar een prima aanval in een overvol strafschopgebied smoorde. De dadendrang van de thuisploeg werd na dertien minuten spelen beloond. Door een prima interceptie van Ricardo Fransberg kon Sonny Pronk richting het doel gaan. In zijn ooghoeken had de spits de vrijstaande Kenneth Misa Danso gezien, die hij de 1-0 liet aantekenen.

Het vervolg van dit levendige duel kenmerkte zich niet door vele kansen, maar juist de overijverige inzet van beide teams. Wel nam Jong FC Groningen iets meer het heft in handen. Verder dan mogelijkheden voor Matthijs Hardijk en Ken Raghoebar kwamen de bezoekers voor de rust niet. Na de theepauze was de eerste goede kans voor Ajax. Na een prima actie van Mitchell Burgzorg zag Pronk zijn pegel knap gepareerd worden.

De Groningers waren in de tweede helft het dichtst bij een treffer. Een kopbal van Thijs Dallinga schampte de deklat en even later schoot de aanvaller voorlangs. Ajax liep nog net niet op zijn tandvlees en probeerde in de omschakeling gevaar te stichten. De Amsterdamse defensie hield stand om de krappe 1-0 voorsprong over de streep te trekken.

Door de zege wipte Ajax over concurrent SJC heen en staat nu op een veilige plek. Bovendien is de middenmoot dichterbij gekomen. Jong FC Groningen (tiende) heeft drie punten meer dan de ploeg van Yuri Rose. Tussen de Groningse beloften en Ajax staan drie ploegen, waarvan VVOG – de eerste tegenstander van de Amsterdammers na de winterstop – er eentje is. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.