Kevin Hijlkema (Purmersteijn) houdt Wartburgia van periodetitel af

In vier dagen tijd twee keer voor een late gelijkmaker zorgen, je zou zeggen dat Kevin Hijlkema er patent op heeft. Na zijn 2-2 tegen Fortuna Wormerveer in de districtsbeker bezorgde hij zaterdag derdeklasser Purmersteijn een punt bij Wartburgia. HBOK was door het 2-2 gelijkspel de lachende derde, want zij hebben de periodetitel gewonnen.

Eigenlijk had Hijlkema geen geloof meer in een goed resultaat toen hij in de 93ste minuut aanlegde voor een vrije trap vanaf ruim twintig meter. Zijn schot belandde op de paal en eindigde, met veel fortuin, via de rug van doelman Max Klink in het net. De onverwachte puntendeling werd gevierd als een kleine overwinning. “Ik vond dat we niet goed speelden en heel onrustig. Als je ‘m er toch uitsleept, is het lekker. Ik denk dat Wartburgia hier een klein tikje van krijgt. Ik hoop het.”

In de openingsfase werden de Purmerenders afgebluft door de thuisploeg, dat moest winnen voor de periodetitel. Het afjagen was ook een bewust doel van trainer Hans Bergsma. Hij herinnerde zijn spelers eraan Purmersteijn een zware bekerwedstrijd in de benen had. Wartburgia vloog uit de startblokken en kreeg via Niek Remijn al drie goede kansen op een vroege openingstreffer. “Purmersteijn wist niet wat hun overkwam. Dan moet je eigenlijk een goal maken, want je kan het niet een hele wedstrijd volhouden. Dat tempo is moordend.”

Vrijwel uit het niets, en ook geheel tegen de verhouding in, kwamen de bezoekers na elf minuten plots aan de leiding. Met een leep balletje verschalkte Lorenzo Rijmers doelman Max Klink: 0-1. Vervolgens ging het duel op en neer. Remijn knalde naast en Armano Cuvalaij zag zijn intikker gepakt worden door keeper René Keijser. Namens Purmersteijn hadden Ricardo Stam en Donny Gerver hun vizier net niet op scherp staan. Op slag van rust was Remijn eindelijk trefzeker, nadat de gasten een hoekschop niet goed wegkregen: 1-1.

Ook de tweede helft was behoorlijk vermakelijk. De topscorers aan beide kanten zochten naar een voorsprong. Stam zag zijn kopbal door Wartburgia-verdediger Adriaan Berfelo van de lijn gehaald worden en Tuerlings vond Keijser op zijn pad. Als aangever was de spits wel belangrijk. Een snelle uitbraak van Wartburgia bracht de bal bij Jacco Fijnheer, die met een schuiver voor de 1-2 tekende.

Om niet vroegtijdig af te haken in de titelstrijd koos Purmersteijn ervoor iets meer aan te vallen. Daardoor kregen de vlugge voorhoedespelers van de thuisploeg behoorlijk veel ruimte. Fijnheer had de 1-3 op zijn schoen, alleen raakte de bal volledig verkeerd. Wartburgia had de concurrent op de knieën, “maar dan moet je wel de trekker overhalen”, zei Bergsma daarover. Purmersteijn bleef in leven en kwam via Hijlkema in de blessuretijd op gelijke hoogte. Tuerlings dacht hierna alsnog de zege veilig te stellen. Zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Ondanks alles wat erop het spel stond, kon Bergsma leven met een 2-2 gelijkspel. Daardoor is zijn ploeg inmiddels veertien duels op rij ongeslagen. “Dat is knap hé. Deze periode: 23 punten uit negen wedstrijden. In elke andere competitie heb je dan een periodetitel. De jongens hebben gedaan wat ze konden. We laten zien dat we toch meedoen”, klonk het tevreden. “Ik denk ook dat de toeschouwers een ontzettend leuke middag hebben gehad. Ik was liever naar Wartburgia – Purmersteijn gegaan dan met mijn vrouw naar de IKEA.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse A.