Klinkende overwinning op GVVV helpt AFC weer aan kop

AFC heeft zich op overtuigende wijze ontdaan van GVVV. In een eenzijdig duel was de ploeg van Uli Landvreugd veel te sterk voor de middenmoter. Door de 4-0 zege beleefde de tweededivisionist een prima generale repetitie voor het bekerduel tegen TOP Oss en heeft AFC de koppositie weer in handen.

Waar de Amsterdammers de afgelopen zes competitieduels terug moesten komen van een achterstand – alleen van Jong Sparta werd uiteindelijk verloren – opende de thuisploeg in de vijftiende minuut zowaar de score. Yordi Teijsse nam de bal in één keer, ietwat gelukkig, vanuit de lucht op zijn schoen. De lange bal van broer Kenny was veel mooier dan het doelpunt zelf. Amper twee minuten later verdubbelde Kenny Teijsse de marge. De middenvelder kopte raak uit een hoekschop van Thomas van den Houten: 2-0.

Vorig seizoen verloor AFC op eigen veld nog met 0-4 van de Veenendalers, maar nu had de hoogvlieger geen enkele moeite met de bezoekers. De Amsterdammers creëerden voldoende mogelijkheden en aan de andere kant werd doelman Patrick Zonneveld nauwelijks uitgetest. Melvin Grootfaam was twee keer dicht bij de 3-0. Eerst belandde zijn van richting veranderde schot op de lat, even later kon hij de bal van dichtbij niet in een leeg doel tikken. Nog voor de rust speelde de vleugelaanvaller wel een belangrijke rol bij de derde treffer. Zijn voorzet werd door Raily Ignacio teruggekopt, waardoor Milan Hoek van dichtbij de 3-0 kon binnenglijden.

Met deze voorsprong zat AFC halverwege op rozen. Na rust ging de ploeg van Uli Landvreugd vrolijk door met het flitsende spel. De lat lag vroeg in de tweede helft een tweede treffer van Yordi Teijsse in de weg, na exact een uur spelen werd GVVV-doelman Johan Jansen alsnog voor de vierde keer geklopt. Dankzii goed voorbereidend werk van rechtsback Moiz da Silva schoot Teijsse nu wel de 4-0 binnen. “Ik had het nodig. Vandaag mag ik weer scoren, moet ook weer”, zei de doelpuntenmaker zelf, die het rugnummer 10 heeft overgenomen van de vertrokken Koen Bosma. “Raily had het een paar keer gedaan, mijn broertje vorige week. Nu was het mijn moment om te laten zien dat ik het nog kan.”

Twintig minuten voor tijd slaagde GVVV er pas in wat gevaar te stichten. Robin Mulder schoot hoog over, een vrije trap van Roy Terschegget spatte op de lat uiteen en Simon Brouwer vond het zijnet. Echt in de problemen kwam de thuisploeg niet, ondanks dat de meeste spelers van AFC met hun hoofd al bij het bekertreffen met TOP Oss, aankomende dinsdag in het Olympisch Stadion, leken te zitten. In de slotminuten kreeg Matthijs Jesse nog een goede mogelijkheid op de 5-0, alleen mikte de invaller net iets te hoog met zijn lobje.

Omdat IJsselmeervogels in en tegen Katwijk niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel, hebben de Amsterdammers de koppositie weer in handen. Toch houden ze zich daar niet bewust mee bezig. “We hebben de toppers nog niet gehad. Rijnsburgse Boys volgende week bijvoorbeeld. Als je dan wint, weet je een beetje waar je staat.”