KNVB: Extra promotie? 220 scenario’s

De Amsterdamse clubs in de zondag eerste klasse die meedoen om promotie weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn als de competitie is afgelopen. De kampioen promoveert maar wat gebeurt er met de nacompetitie. Omdat Argon, Hilversum en Feyenoord zich terugtrekken uit de hoofdklasse zijn er veel scenario’s denkbaar.

Het Amsterdamsche Voetbal legde de vraag voor aan de afdeling persvoorlichting van de KNVB in Zeist.  Een uitgebreide mail met veel vragen over hoe de extra opengevallen plaatsen zullen worden ingevuld leverde niet echt een duidelijk antwoord op. Woordvoerder René Ebens: “ U zult wel niet tevreden zijn met het antwoord maar ik kan u niet meer vertellen dat onze mensen het hebben uitgezocht en dat er meer dan 220 scenario’s zijn. Op zijn vroegst kunnen we pas duidelijkheid geven al de competitie is afgelopen. Als het tegen zit weten we dat pas tijdens of zelfs na de nacompetitie. Meer kan ik er niet over zeggen. Dat zou alleen maar speculeren zijn.”

Die scenario’s hebben een aantal dingen gemeen. Veel is afhankelijk of Argon, Hilversum en/of Feyenoord degraderen. Als dat zo is komt er geen extra promotieplek want deze zal dan al worden ingenomen door een ploeg die kampioen is geworden in 1A of 1B. Als een club op een nacompetitie plaats eindigt (nummers elf en twaalf in de hoofdklasse) dan zal deze gewoon de nacompetitie spelen met de periode kampioenen uit 1A en 1B. Zij strijden dan met acht clubs om twee plaatsen. Ebens: “Je merkt zelf al dat het ingewikkeld is daarom wachten we eerste de competitie af. Welke clubs degraderen er en wie plaatst zich voor de nacompetitie. Wel is het natuurlijk zo dat we de openstaande plaatsen zullen invullen van onderaf. Dit geldt ook voor alle klassen die er onder zitten. Het zou dus kunnen zij dat we op zondag extra promotie plaatsen krijgen maar dat hangt dus van heel veel af.”

Voor de duidelijkheid zullen er dus alleen extra promotie kansen komen als een club uit de hoofdklasse, die stopt met het spelen op zondag, niet degradeert. Pas dan buigt de KNVB zich er definitief over. Tot aan het eind van de competitie zal er dus geen duidelijkheid komen.

Momenteel staat alleen Argon op een nacompetitieplaats. Feyenoord en Hilversum staan boven de streep. Wie alles nog overziet weet dat dat dus positief is voor de Amsterdamse clubs in 1A. Voor de clubs uit de tweede klasse en lager zijn er dus ook nog heel veel mogelijkheden om te promoveren. De KNVb liet ons eerder dit seizoen al weten de klassen zoveel mogelijk met een even (14) aantal teams te laten spelen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)