Home / Algemeen / Kunstgras mogelijk toch schadelijk voor de gezondheid

Kunstgras mogelijk toch schadelijk voor de gezondheid

De KNVB wil dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar kunstgrasvelden. Sporters die op deze ondergrond spelen zouden er volgens wetenschappers wel eens ziek van kunnen worden. Op dit moment zijn er in Amsterdam ongeveer 135 kunstgrasvelden in gebruik.

Het tv-programma Zembla besteedt vanavond (woensdag) aandacht aan de gevaren van kunstgras, dat mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee zou brengen voor de sporters die erop spelen. Dat zou komen door de rubberen korrels die in de meeste kunstgrasvelden worden gebruikt. Deze korrels zijn ervoor bedoeld dat spelers minder schaafwonden oplopen al ze vallen of bijvoorbeeld een sliding maken. De korrels zijn gemaakt van autobanden en die bevatten Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s). En volgens wetenschappers kunnen die PAK’s die in het kunstgras zitten in sommige gevallen kankerverwekkend zijn.

Of het kunstgras waar de meeste Amsterdamse amateurs op spelen ook echt schadelijk is voor de gezondheid is op dit moment nog lastig te zeggen omdat er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Een paar jaar gelden zei het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) dat kunstgrasvelden niet slecht waren voor de gezondheid maar dat onderzoek is volgens de wetenschappers van Zembla niet goed uitgevoerd.

De KNVB wil dat het RIVM de gezondheidsrisico’s van kunstgras opnieuw gaat onderzoeken aangezien er steeds meer kunstgrasvelden bijkomen. Volgens het RIVM is kunstgras gewoon veilig en hoeven voetballers niet bang te zijn voor hun gezondheid.

De uitzending over de gevaren van kunstgras is vanavond (woensdag) om 21:15 te zien op NPO2