Home / slideshow / Landvreugd (AFC): “Dat hoort bij topsport”

Landvreugd (AFC): “Dat hoort bij topsport”

Tegen kampioenen zijn tegenstanders vaak gemotiveerder dan in andere wedstrijden, zo ondervindt nu ook AFC-hoofdtrainer Uli Landvreugd. Zijn ploeg behaalde afgelopen jaar het kampioenschap in de Tweede Divisie en staat momenteel na een half seizoen op de vijfde plaats in de competitie.

Trainingskamp

Landvreugd is net terug van trainingskamp op Marbella. “Het is altijd fijn om op trainingskamp te gaan”, vertelt Landvreugd. “Je leert elkaar toch iets anders kennen dan normaal, aangezien je wat meer tijd hebt voor diepgang en je de hele dag met de groep bent.” Er werd niet alleen hard getraind, ook was er tijd voor een gezonde dosis humor. “Op trainingskamp hebben we altijd de Zilveren Spoon. Dan moeten alle nieuwe jongens bij ons gaan speechen. Daar komt altijd een hoop bij kijken, want het is toch wat beladen.”

“Spelers zijn elkaar vaak al aan het begin van het seizoen aan het voorbereiden dat ze moeten speechen. Die jongens vinden het natuurlijk nooit echt fijn om voor de groep te staan, want ze moeten dan toch wat persoonlijke dingen zeggen. Het is mooi om te zien dat spelers dan toch hun ziel blootleggen.” De spelers hebben het tijdens hun speech over uiteenlopende onderwerpen. “De ene speler heeft het over zijn voetballoopbaan, de andere voetballer over zijn jeugd. Ze eindigen vaak over hoe ze bij AFC zijn terechtgekomen.” Landvreugd is nog altijd blij met de traditie. “Je begrijpt later dan beter waarom mensen bepaalde keuzes maken.”

Seizoen

De winterstop kwam voor AFC op een goed moment, want het gaf de ploeg van Landvreugd de kans de koppen bij elkaar te steken. Na het kampioenschap van afgelopen jaar heeft AFC het dit jaar namelijk een stuk moeilijker. “De staf heeft het na zo’n seizoen altijd lastig om bij de spelers door te dringen dat het tweede jaar moeilijker is. We zijn namelijk dé kampioen en tegenstanders doen daartegen toch altijd méér hun best. Wij hadden het eerste half jaar bijna geen antwoord op de extra energie die de teams leverden. We doen ontzettend ons best, maar je moet je er ook tegen wapenen. Daar hadden we toch wel moeite mee.”

Hoewel de staf zag aankomen dat tegenstanders anders tegen AFC gingen spelen, slaagde het elftal in de eerste seizoenhelft niet erin het tij te keren. “Je bereidt de jongens zeker voor, maar zeggen en ondervinden zijn toch twee verschillende aspecten. Dat hoort bij topsport. Tegenstanders gaan iets verder dan normaal en gaan soms over de grens, terwijl wij tot de grens spelen. Dan merk je dat tegenstanders méér bereid zijn om het uiterste uit zichzelf te halen tegen ons dan tegen een andere tegenstander. Dat is moeilijk, want niet iedereen binnen ons team heeft dat meegemaakt. Dus we proberen de spelers erop voor te bereiden dat je minimaal dezelfde energie moet leveren als je tegenstander.”

Doelstelling

Gedurende het trainingskamp in Marbella heeft Landvreugd met zijn team duidelijke afspraken gemaakt hoe het in de tweede seizoenshelft gaat spelen. “We willen gewoon goed starten. Uiteraard zijn we ook niet gek, want er zijn meerdere goede teams. Het belangrijkste is dat we onszelf recht in de spiegel kunnen aankijken, doordat we het maximale uit de wedstrijd hebben gehaald. Ik denk dat we dit de eerste seizoenshelft wél probeerden, maar dat dit niet is gelukt.” Na de winterstop wil AFC dit beduidend anders doen. “Dan kan je altijd nog verliezen, maar dan weet je dat je er alles voor hebt gedaan. Nu hebben we nog altijd het gevoel dat in bepaalde aspecten veel meer rek zit. Al word je aan het einde vijfde of zesde: zolang je maar het maximale eruit hebt gehaald.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Teijsse vol vertrouwen: “We moeten weer kampioen worden”

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC
Send this to a friend