Home / Algemeen / Langelaar (De Dijk): “Ik ben niet tegen extra beloftenteams”

Langelaar (De Dijk): “Ik ben niet tegen extra beloftenteams”

De KNVB voerde vandaag (dinsdag) een gesprek met afgevaardigden van het betaald voetbal en amateurclubs over de mogelijke toetreding van nog meer beloftenelftallen in de voetbalpiramide. Vooral PEC Zwolle en Heerenveen willen graag deelnemen aan de reguliere competitie.

In het amateurvoetbal was er vorig seizoen veel bezwaar tegen de deelname van beloftenteams in de Tweede- en Derde Divisie en de Hoofdklasse. Uiteindelijk werden tien teams in de competities opgenomen. Als een club in een later stadium ook deel wilde nemen, moest het onderaan de piramide beginnen: in de vijfde klasse.

Langelaar, voorzitter van De Dijk, is in principe niet tegen de extra instroming. “Wij hebben te maken met de beloftes van Achilles ’29, Den Bosch en De Graafschap. Bij Achilles hebben ze het niet op orde, maar bij die andere twee clubs was het prima geregeld. Het enige waar ze wel naar zullen moeten kijken is de samenstelling van de selectie. Nu wordt er veel te veel geschoven met spelers dat is gewoon competitievervalsing. Die clubs zouden gewoon met vaste selecties moeten werken. Dat is mijn enige echte bezwaar.”

Zo deed eerder dit seizoen bij Jong AZ Fred Friday mee tegen AFC, terwijl hij een paar dagen eerder nog mee deed in een Europa League-wedstrijd van de Alkmaarders.

Zowel Heerenveen en PEC Zwolle hebben nu spijt dat ze vorig seizoen niet zijn ingestapt en hopen nu alsnog te worden toegelaten op een hoger niveau. KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse zei vorige week tegen Voetbal International: “Alle beloftenelftallen konden per ingang van dit seizoen instromen. Als Heerenveen dit ook had gedaan, hadden ze nu waarschijnlijk al in de Tweede Divisie gespeeld. Een club die nu alsnog wil instromen, moet onderaan beginnen.Uitzonderingen kunnen wij in principe nu niet meer maken. Dit zou alleen kunnen na overleg met de betaaldvoetbalclubs en amateurclubs.”

Adriaanse laat weten dat het overleg vandaag een succes was. “Het was goed om alle partijen bij elkaar aan tafel te hebben. Het was het eerste in een reeks gesprekken.”

Foto Rob Beense | De Dijk won op 4 september 2016  met 5-0 van Jong De Graafschap