Detlef le Grand
Le Grand langer bij sc Buitenveldert

Le Grand schuift bij Ajax Zaterdag door: “Beloning voor hard werken”

Detlef Le Grand volgt komend seizoen Yuri Rose op bij Ajax Zaterdag 1. De oefenmeester is zelf maar al te blij met zijn benoeming. “Het is een beloning voor hard werken, investeren in mezelf en geduld hebben voor deze kans”, begint Le Grand over zijn nieuwe functie.

De nieuwe hoofdtrainer was in het seizoen 2014-2015 een jaar assistent-trainer van het eerste elftal, waarna hij hoofdtrainer werd van Ajax Zaterdag 2. In 2016 én 2017 veroverde hij daar het kampioenschap in de reservehoofdklasse. Na vijf jaar krijgt hij dus een nieuwe uitdaging. “Met de steun van de bestuursraad, staf en spelers ging het vorige week in een stroomversnelling. Toen Yuri (Rose, red.) definitief de Onder 17 onder zijn hoede ging nemen, heeft Ajax snel geschakeld. Er zijn veel trainers die deze baan willen hebben, dus verschillende open sollicitaties kwamen binnen. Mijn ambitie was bij de club duidelijk, maar het was afwachten waar de club voor ging kiezen. Ajax heeft uiteindelijk gekozen voor een trainer die al langer bij de club loopt en de spelers kent, wat dus positief voor mij uitpakt.”

Le Grand presteerde de afgelopen jaren niet alleen uitstekend met zijn team, ook schoven verschillende talenten door naar het eerste elftal. “Dat was voor Ajax natuurlijk een belangrijke pijler, omdat ik open sta om te kijken hoe een speler zich goed kan ontwikkelen. Daarnaast heb ik jongens naar de club gehaald met het Ajax-DNA die in zichzelf willen investeren.” Een voorbeeld is Koen Blommestijn, die aankomend seizoen voor Jong FC Volendam speelt. “Hij voetbalde bij FC Almere en kon afgelopen jaar naar Jong Almere City. Destijds zei ik tegen hem dat hij er verstandig aan deed een jaar naar ons toe te komen. Dat deed Koen. Hij scoorde bij Zaterdag 2 vervolgens aan de lopende band, waarna hij ook in het eerste elftal ging scoren. Zo snel kan het gaan.” Andere voorbeelden zijn Reda Kharchouch (Telstar) en Stanley Akoy (SC Cambuur).

Komend seizoen is voor Le Grand een andere rol weggelegd: presteren met Ajax Zaterdag 1. “Ik houd van duidelijkheid, plezier in trainingen en een aanvallende speelwijze. Natuurlijk gaat het voor mij nu niet meer puur om het individu, maar vooral om de teamprestatie. We willen wedstrijden winnen en het liefst zo aantrekkelijk mogelijk. Al moet dat ook realistisch zijn. Na acht wedstrijden wordt het interessant om te kijken hoe wij en andere teams ervoor staan.”

De laatste weken trainde Le Grand voor het eerst met de nieuwe selectie. “Ik zie absoluut talent, kwaliteit en ervaring. Het wordt interessant om te kijken of de nieuwe spelers binnen de selectie een Derde Divisie-niveau aankunnen. Dat is een mooie uitdaging voor de technische staf. Het is een jonge, talentvolle groep waaruit een aantal belangrijke schakels zijn vertrokken. Bryan Ottenhoff (Ajax-verleden, red.), Glenn van Zoolingen, Marijn Sterk en Mitchell Burgzorg zijn met hun ervaring erg belangrijk en vormen een verlengstuk voor ons als staf. We hebben hoge verwachtingen van de spelers en de samenstelling van het team, dus dat wordt een interessante puzzel.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Rob van Vliet

Rose gaat aan de slag in de jeugdopleiding van Ajax

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)