Detlef le Grand
Le Grand langer bij sc Buitenveldert

Machteloos Ajax onderuit tegen SteDoCo

Voor Ajax begon de competitie zaterdagmiddag met een uitduel bij angstgegner SteDoCo. Hoe zou het elftal van Detlef le Grand zich gaan manifesteren in dit eerste competitieduel? De voorbereiding en het bekerduel met OSS ’20 gaven aan dat er nog stappen te zetten zijn.

Ajax trad zaterdag aan nog zonder onder andere de geblesseerde Romano de Jonge, Mitchell Burgzorg, Stephan Veenboer en Dico Koppers (bijna wedstrijdfit). De thuisclub ging voortvarend van start. Al na 90 seconden moest Ruben Zandwijken een vrije trap van Guytano dos Santos onschadelijk maken. Het was de voorbode voor een uitstekend eerste kwartier van de thuisclub, dat al in de vierde minuut met een doelpunt bekroond werd. Benjamin van Wanrooij, die sowieso en uitstekende eerste helft speelde, gaf loepzuiver de bal voor, waar Joran Schröder tussen 3 Ajax-verdedigers de vrijheid vond om uit te halen voor de 1-0. Ajax werd steeds meer gedegradeerd tot een figurant, want in de achtste minuut moest Glenn van Zoolingen de bal alweer van de lijn halen nadat in een chaotisch moment Benjamin van Wanrooij dicht bij de 2-0 was.

Net toen Ajax na een kwartier spelen wat beter in het spel leek te komen, sloeg SteDoCo weer toe. Nadat een schot van Benjamin van Wanroiij geblokt werd, kwam de rebound voor de voeten van Dos Santos die de 2-0 maakte. Pas na ruim een half uur kreeg Ajax de eerste kans, uit een standaardsituatie. Het was Sercan Yilmaz die doelman Mark Smith wakker schudde met een vrije trap. Maar SteDoCo had ruim een minuut later zijn antwoord al weer klaar. Joran Schröder miste echter voor open doel. Enkele minuten voor rust was het wel voor de derde keer raak, toen Marlon Pereira scoorde. Maar Ajax wist voor rust ook nog iets terug te doen. Ricardo Fransberg zette vanaf het middenveld de aanval op en bracht Yilmaz in stelling. Hij gaf de bal terug op Fransberg, die knap weg draaide en de bal in de verre bovenhoek zag eindigen: 3-1.

Na rust had Ajax wellicht het tij kunnen keren, maar die hoop was van korte duur. Want nog geen tien minuten na rust kopte Bryan Jongeneel de 4-1 al binnen uit een corner. Daarna liet SteDoCo de teugels wat vieren en kwam Ajax wat meer in de wedstrijd, maar zonder grote kansen. Tien minuten voor tijd werd Ajax via Timo van Roemburg tot twee keer toe nog dreigend uit een corner, maar gescoord werd er niet meer.

Volgende week komt Ajax op de Toekomst in actie tegen Ter Leede.