Home / Algemeen / Marcin Kmiecik scoort voor Weesp

Marcin Kmiecik scoort voor Weesp

Marcin Kmiecik is de grote klimmer in het BvCM topscorerklassement van deze week. Met drie goals afgelopen zondag is zijn totaal op dertien gekomen en neemt hij momenteel een gedeelde vijfde plaats in. Het gaat niet alleen goed met Kmiecik, maar ook met FC Weesp, uitkomend in de zondag tweede klasse B. Na een matig seizoen vorig jaar, staat de ploeg nu op een gedeelde tweede plek op de ranglijst. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met Kmiecik.

Geboren in Polen, verhuisde Kmiecik op zijn tiende jaar naar Nederland. Hij speelde in zijn jeugd bij Rapiditas en later bij de fusieclub FC Weesp. Na een uitstapje van drie jaar naar NVC, speelt hij nu weer voor het tweede seizoen voor FC Weesp.
Kmiecik:’Bij NVC gingen een hoop jongens weg. Ik woon zelf in Weesp en ik koos ervoor om terug te keren op het oude nest. Ik trof een groep aan die weinig was veranderd, buiten het feit dat er wat jeugd inmiddels was doorgestroomd. Ik kende dus nog heel veel jongens.’

Het eerste seizoen onder trainer Charles Loots was niet goed, nu gaat het veel beter onder de nieuwe trainer Karel Knaap.
Kmiecik:’Dat het goed gaat schrijf ik wel aan de trainer toe. Karel Knaap heeft een andere benadering. Hij is rustig en praat veel met de spelers. Niet alleen over voetbal, maar ook over je sociale leven. Hij is communicatief erg sterk, dat geeft een goed gevoel en is belangrijk bij onze club’.

Kmiecik is geen centrumspits en hoeft dat ook niet te zijn. FC Weesp speelt veelal in een 4-4-2 systeem.
Kmiecik:’Ik kom meestal van rechts. Ik ben ook rechtsbenig. Soms ga ik op snelheid, zoals afgelopen zondag na een steekpass. Ik rondde af oog in oog met de keeper. Ik kan ook binnen de zestien scoren, met mijn voeten of met mijn hoofd.’

Kmiecik heeft nu dertien doelpunten , maar neemt geen penalty’s, iets waar het over ging in de kleedkamer.
Kmiecik:’De penalty’s worden genomen door onze specialist Wouter Spanjerberg. Hij heeft er al vijf benut dit seizoen. Tja, als ik ze had genomen had ik nu iets hoger gestaan in het topscorerklassement. De jongens hadden het erover.’

Kmiecik hoopt de twintig goals te halen dit seizoen, maar vindt de ranglijst belangrijker.
Kmiecik:’Als ik moet kiezen tussen het winnen van het klassement of kampioen worden dan weet ik het wel. Het blijft een teamsport en kampioen worden of de nacompetitie halen is veel belangrijker dan mijn individu.’

Marcin Kmiecik heeft het naar zijn zin bij Weesp en denkt dat hij ook volgend jaar hier te vinden is.
Kmiecik:’Ik wil eerst terug komen op mijn oude niveau. Voordat ik naar NVC ging vond ik mezelf beter. Mocht er een echte topclub komen, dan weet ik niet wat ik doe, maar de kans daarop is niet zo groot. Als het aan mij ligt speel ik volgend jaar gewoon bij FC Weesp.

Kmiecik mag in de komende wedstrijden proberen om zijn doelpuntentotaal op te vijzelen. Met twee wedstrijden deze week tegen lager geklasseerde tegenstanders (donderdag OSM 75 en zondag Houten) moet dat mogelijk zijn.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)