In Memoriam: Maarten Wilmink (46)

Afgelopen vrijdag, 10 februari, overleed op 46-jarige leeftijd Maarten Wilmink aan een hartaanval. Wilmink was een zeer talentvolle voetballer en speelde in de top van het amateurvoetbal bij DWS, Aalsmeer, Blauw Wit en Voorland. De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Op achttienjarige leeftijd debuteerde hij in eerste elftal van DWS. De club uit Amsterdam-West was toen met name in het jeugdvoetbal toonaangevend en speelde als enige amateurclub van Nederland op het hoogste niveau. Wilmink was de absolute smaakmaker van dat team dat eind jaren tachtig furore maakte. Door een blessure van Ron Meijer maakte hij eerder dan verwacht zijn debuut in de hoofdmacht.

Meijer: “Ik raakte een week voor de competitie zwaar geblesseerd. Maarten was een aanstormend talent uit de fabriek van Pim Bosma, de vermaarde en misschien wel beste A1 ooit met Michel Pleune, Martin Pauwels, Richard van Wijk en Johan van Gulik. Maarten kreeg zijn kans en pakte, hoe vervelend ik dat ook vond, deze kans met beide handen aan. Hij begon te scoren en hield met zijn ijzige kalmte voor de goal, hier niet mee op. Tweebenig, snel en balvast. Een complete aanvaller met een geweldige voorbeweging. Heel compleet.”

DWS A1 in 1988 met staand tweede van links Maarten Wilmink

Na DWS vertrok Wilmink naar toenmalig hoofdklasser Aalsmeer en later naar Blauw Wit. Hij scoorde overal en kreeg op zijn 22ste de kans om alsnog het betaalde voetbal te halen toen Sparta hem uitnodigde voor een stage. Meijer: “Druipend van de ambitie meldde hij zich aan de poorten van Het Kasteel. Net als Dennis Kaars nu, mocht hij op proef en lag het contract voor hem klaar. De gebroeders De Nooijer zagen in Wilmink een concurrent. Die eigenwijze, eigenzinnige ietwat arrogante Amsterdammer werd door Geràrd genadeloos aangepakt en nog voor het inkt van het contract droog was, keerde Maarten met een zware blessure gedesillusioneerd terug naar de geborgenheid van het amateurvoetbal. Een verhaal dat hij nog menig trainingsavond zou vertellen. Maarten werd nooit meer zo fit als voor zijn Sparta avontuur.”

Drie jaar later, Wilmink was toen pas 25, hield de aanvaller het voetbal voor gezien. Op zijn dertigste maakte hij zijn rentree op de velden bij Voorland. Meijer was daar toen assistent-trainer. “Vele kilo’s zwaarder ging hoofdtrainer Ron van der Velde met hem in zee. Eigenzinnig en eigenwijs was Maarten nog steeds. Zijn traptechniek ongekend. Hij startte tegen het NFC, van de vorige maand overleden oud-trainer Fred André. Hij schoot direct zowel met links als met rechts een bal van 25 meter in het kruis. Ik nam het stokje over van Van der Velde en liet Maarten, in mijn eerste jaar als hoofdtrainer, als diepe spits spelen met snelle jongens om hem heen. Hij scoorde en scoorde en bewees, als piek van mijn groen-witte kerstboom, zijn waarde en ervaring in de derde helft. We wonnen samen vijf periodetitels.”

Foto Facebook Maarten Wilmink

Op zijn 35ste was zijn lichaam fysiek op om nog te kunnen voetballen. Na zijn voetballoopbaan stortte hij zich op een andere grote passie: vissen. Het werd zijn werk door een webshop met visartikelen te runnen.

Het Amsterdamsche Voetbal wenst zijn familie en veel vrienden veel sterkte toe met dit grote verlies

Met dank aan Ron Meijer
Foto boven (via Don Guezen): DWS A1 1988

Reacties op dit artikel

Gerelateerde berichten
DWS haalt fors uit tegen VVA/Spartaan In de zondag derde klasse C heeft DWS geen spaan heel gelaten van het geplaagde VVA/Spartaan. In de eerste 45 minuten bood de degradant nog goed parti...
Chad de Jong (DWS) verkiest ZSGOWMS boven clubs uit derde divisie Chad de Jong speelt komend seizoen voor ZSGOWMS. De spits komt over van DWS, waar hij één seizoen voor uitkwam. De Jong stond ook in de belangstelling...
Rio Uhlenbeek groeit met vertrouwen van coach én vader uit tot basiskracht DWS Hij bezette afgelopen zondag weer de linkerflank tegen FC Weesp. De 18-jarige vleugelaanvaller van derdeklasser DWS, Rio Uhlenbeek, maakte een avond e...

Bedankt voor het delen!
Dankzij jou wordt het amateurvoetbal in Amsterdam groter.


Blijf op de hoogte via facebook en twitter: