Home / Algemeen / Na 25 jaar en 18 clubs zit de carrière van Tonnie Cusell er op

Na 25 jaar en 18 clubs zit de carrière van Tonnie Cusell er op

Tonnie Cusell (33) speelde afgelopen zaterdag zijn laatste wedstrijd. Het werd er eentje zonder prijs. Met Ajax 2 verloor hij de finale om het Nederlands Kampioenschap voor reserveteams tegen Koninklijk HFC (2-3). Cusell scoorde wel. Ondanks de nederlaag kijkt Cusell met een mooi gevoel terug op zijn lange loopbaan met veel avonturen.

Cusell: “Het mooiste wat ik heb meegemaakt was uiteindelijk mijn debuut voor het nationale elftal voor Indonesië. Dat ik dat om mijn 29ste nog mee mocht maken had ik nooit verwacht. Uiteindelijk zorgde dat er indirect ook voor dat ik in 2014 ook nog een contract kon tekenen bij een profclub in Indonesië (Barito Putera, red.). Toen was de cirkel wel rond voor me.”

In 2012 maakt Cusell zijn debuut voor het nationale elftal van Indonesie
In 2012 maakt Cusell zijn debuut voor het nationale elftal van Indonesië

De aanvaller begon op zijn achtste met voetballen bij FC Abcoude. Het zou de eerste van een lange reeks aan clubs zijn. Het werden er uiteindelijk achttien. Cusell lachend: “Dat zijn er inderdaad wel veel, hè. Ik heb geloof ik alleen bij GVVV twee seizoenen gespeeld. De rest was allemaal van korte duur, maar ik heb het overal naar mijn zin gehad hoor.”

Cusell in actie namens GVVV in 2011
Cusell in actie namens GVVV in 2011

Naast veel hoogtepunten zijn er natuurlijk ook mindere momenten geweest in die 25 jaar. Cusell: “Ik was zestien en speelde in de jeugd bij Vitesse toen mijn moeder overleed. Ik speelde er pas een paar maanden. Dat was wel mijn moeilijkste periode. Ik was jong, dwars, opstandig, eigenwijs en natuurlijk onervaren. Achteraf zou kan ik wel concluderen dat die periode misschien de reden is geweest waarom ik nooit ben geslaagd in het betaalde voetbal. Het heeft wel een litteken achtergelaten.”

Na Abcoude volgden HFC Haarlem, DWS, Vitesse, FC Twente, FC Volendam, AS Cannes, ADO’20, Voorland, AGT, DWV, RKC, AFC, NVC, Hilversum, GVVV, Ajax (amateurs), Barito Putera en wederom Ajax.

Cusell2 RVV

Nu is het dus genoeg geweest. “Het is inderdaad mooi geweest. Ik blijf wel lid van Ajax hoor, maar dan als niet spelend lid. Het is nu tijd voor mijn gezin en andere dingen in het leven. Even geen voetbalverplichtingen meer. Ik heb er lang over nagedacht en heb uiteindelijk een weloverwogen beslissing gemaakt. Het is echt mooi geweest. Ik heb hoog, laag, betaald, niet betaald gespeeld. Er komt een moment dat je moet stoppen alleen is de vraag wanneer. Nu dus! Maar ik kan vol overtuiging zeggen dat ik ervan genoten heb.”

Foto’s Ajax: Ajaxamateurs Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)

Send this to a friend