NFC en AFC delen de punten

Vandaag stonden NFC en AFC, de nummers 9 en 10 uit de zaterdag 2e klasse A, tegenover elkaar op de Amstelveense mat. In een rechtstreeks duel konden beiden ploegen belangrijke punten pakken om een veilige plek in de middenmoot te bemachtigen. De ploegen waren de gehele wedstrijd aan elkaar gewaagd en deelden met 1-1 de punten. Dit betekent voor NFC het behouden van de 9e plek, terwijl AFC zijn 10e plek moet afstaan aan Opperdoes en zakt naar plek 11.

Bij aanvang van de wedstrijd was het voor beiden ploegen duidelijk dat er vandaag wel eens hele belangrijke punten gepakt konden worden. NFC en AFC begonnen de wedstrijd fel en in een hoog tempo. De eerste kans viel al snel voor de ploeg van trainer Lokken. In de derde minuut was het Jacco Tolman die een slap schot naast doelman Pieter van der Linden wist te krijgen. NFC leek nog even wakker te moeten worden, want AFC wist met een rommelige aanval gevaarlijk te worden. Aanvoerder Gijs Roodbeen wist uiteindelijk de bal te plaatsen en zag zijn schot via het been van verdediger Marcel Wennekes van richting veranderd worden. Keeper Mark Coonen kon hier niet meer op anticiperen en dit betekende de 0-1 voorsprong voor AFC. Dit tegendoelpunt zorgde ervoor dat NFC wakker werd en het spel meer naar zich toe trok.

Na 16 minuten spelen verdiende het goed combinerende NFC een vrije trap. Marcel Wennekes mocht aanleggen van zo’n 20 meter, maar zag zijn schot op de lat komen. Ook in de rebound lukte het NFC niet deze kans te benutten. AFC werd teruggedrongen op de eigen helft en had moeite de bal in de ploeg te houden. De grootste kansen waren dan ook voor de Amstelveense ploeg. Zo kreeg ook aanvoerder Vernon Essed nog een grote kans op de gelijkmaker door na een mooie kapbeweging een schot op het doel van AFC te lossen. Hier was het keeper van der Linden die geen moeite hadden de bal tegen te houden. De ploeg van trainer Wessel Colijn had moeite met het bereiken van de spitsen en kregen pas in de 27e minuut weer een serieuze kans tot scoren. Na goed inbrengen van Milan de Wijs was het Ben van Kessel die met een afstandsschot het doel probeerde te vinden maar hij schoot hoog over. Voetballend moest AFC het deze periode van de wedstrijd afleggen tegen een strijdbaar NFC.

De Amstelveense ploeg was veelal in balbezit maar wist de eigen spitsen nog niet te bereiken. Zoals eerder dit seizoen zorgde de linksback van NFC, Marcel Wennekes, voor veel gevaar met zijn indraaiende voorzetten. Zijn voorzet vanaf links bereikte de vrijgelaten Leon van Delft, die de bal uit de lucht op zijn slof nam en de 1-1 hard binnen schoot. Ook hier viel de keeper niets te verwijten. NFC en AFC stonden weer naast elkaar.  Na 32 minuten spelen wist de Amsterdamse ploeg voor gevaar te zorgen en een vrije trap te versieren. Flip de Jong kon de bal vanaf links inbrengen en vond Gijs Roodbeen voor het doel. Roodbeen wist de bal te toucheren met het hoofd, maar mistte de kracht om het keeper Coonen moeilijk te maken. Tegen het eind van de eerste helft zakte AFC in op de eigen helft en heeft moeite met het in de ploeg houden van de bal. Hier maakte NFC gebruik van en zocht veelvuldig de flanken op. Zo is het Wennekes die vaak de bal voor kon geven, maar zijn spitsen net niet wist te bereiken. De ploeg uit Amsterdam werd alleen nog gevaarlijk nadat rechtsback Thomas Rijsman knap voor gaf en Milan de Wijs de bal net naast het doel wist te brengen.

Met een 1-1 stand begonnen de ploegen aan de tweede helft. Dit leek een herhaling te worden van de eerste helft. Waar NFC wederom opstart problemen kende, was het AFC dat fel begon. Dit werd beloond met een eerste goede kans voor de ploeg van Colijn in de 48e minuut. Thomas Rijsman had waarschijnlijk een mooi schot in gedachte, maar kwam niet verder dan een zwak schot dat terecht kwam in de handen van Mark Coonen. Het spel ging het eerste kwartier van de tweede helft op en neer, maar echt grote kansen blijven uit. Pas na 65 minuten spelen lukte het NFC via Serud Abdulrahman en Leon van Delft een goede aanval op te zetten. De aangespeelde Maarten Zwaan wist vrij voor de keeper niet tot een doelpunt te komen.

Zowel NFC als AFC lieten strijdlust zien en wilden geen genoegen te willen nemen met een punt. Over en weer worden onnodige overtredingen gemaakt en gele kaarten uitgedeeld. Hierdoor is het opnieuw Wennekes die voor NFC mag aanleggen voor een vrije trap vanaf 25 meter. Wennekes zag zijn bal rakelings naast het doel belanden. Het lukte AFC bij balbezit maar niet tot het komen van goede kansen. De Amsterdamse ploeg maakte het zichzelf moeilijk door zich soms te verslikken in de bal. Zo is het verdediger Louis Stam die zich verkeek op een bal en daarmee een grote kans bood aan Zwaan van NFC. Zwaan telde zijn doelpunt al, maar daar stak de paal een stokje voor. Het laatste kwartier stond op het punt van aanbreken, wat zorgde voor het verhoogde speltempo. De vechtlust was bij beide ploegen duidelijk zichtbaar en resulteerde in aantrekkelijk voetbal. Het spel verplaatste zich over het hele veld en daarmee hing een doelpunt in de lucht. Na goed doorzetten door Ben van Kessel van AFC wordt Dustin Woodward voor het doel bereikt. Het lukte Woodward deze goede mogelijkheid niet te benutten. Een aantal goede kansen voor AFC sommen zich op. Waar het in de 81e minuut opnieuw Woodward was die een grote kans bood aan Thomas Rijsman. Rijsman wist al glijdend net te laat bij de bal te komen. Het spel werd hierna al snel overgenomen door NFC die een tegenaanval opzette. Maarten Zwaan was gevaarlijk op weg richting het Amsterdamse doel toen verdediger Louis Stam een overtreding nodig had om Zwaan af te stoppen. Stam trok letterlijk aan de noodrem, maar de scheidsrechter vond het niet nodig hiervoor te fluiten. Dit tot groot ongenoegen van de Amstelveense aanhang. Na doorgespeeld te hebben, is het toch NFC dat in de 85 minuut nog een vrije trap krijgt. Het schot van Abdulrahman kwam gevaarlijk voor het doel, waarna AFC een overtreding nodig had om het gevaar te keren. Opnieuw is het de ploeg van Lokken dat hier een vrij trap voor kreeg. Ditmaal is het Wennekes die gevaarlijk richting doel schoot. Doelman van der Linden weet deze kans maar net te redden en ziet daarna de bal naast gaan. Na al dit aanvalsgeweld van Amstelveense kant, wist AFC de laatste minuten ook nog bijna op voorsprong te komen.  In de laatste minuut van de reguliere speeltijd raakt AFC door Woodword ook nog de lat. De blessuretijd werd een uiterst spannend slot. Na twee grote kansen voor de ploeg van Lokken, lukte het niet meer tot een doelpunt te komen.

De wedstrijd werd na een spannende en aantrekkelijke tweede helft niet beloond met meer doelpunten. Het scorebord bleef daarmee steken op een 1-1 stand. Volgend weekend treft NFC de nummer twee Aalsmeer. AFC zal gaan strijden tegen ZOB dat zesde staat.

Verslag: Stephanie Geel

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)