NFC staat open voor fusie met Amstelveen en RKAVIC

NFC, Amstelveen Heemraad en RKAVIC zijn in gesprek om in de toekomst te gaan fuseren. De drie verenigingen willen samen ‘de derde grote club’ van Amstelveen worden, naast RODA’23 en Sporting Martinus. “De ambitie is een amateur-bvo met het eerste elftal minstens in de eerste klasse.”

Ongeveer een jaar zijn de Amstelveense clubs al bezig met een plan. De gemeente Amstelveen wil het sportaanbod in de stad beter verdelen. Ook probeert de Internationale School verder uit te breiden, wat betekent dat Amstelveen Heemraad het sportcomplex Sportlaan-Oost dreigt te moeten verlaten. Er zijn verschillende scenario’s, maar het meest voor de hand liggende is een voetbalcluster aan de Sportlaan-West en eentje voor de overige sporten (hockey, honkbal, rugby) op Escapade, het huidige terrein van RKAVIC. Dat voetbalcluster zou dan een fusieclub moeten worden.

“Iedereen begrijpt dat er iets moet gebeuren. Of het nou linksom of rechtsom is, er zal geschoven worden”, zegt NFC-voorzitter Bas Kesting hierover. “En dan kan je maar beter proactief als clubs je idee neerleggen, dan dat je maar moet reageren.” Simon Rits, zijn voorganger en ook betrokken bij de fusie, vult aan: “Maar nu weet de gemeente het niet meer en zitten we een beetje in een status quo.”

Kesting: “Het is voor iedereen duidelijk dat er gewoon teveel clubs in Amstelveen zijn. Veel kleine/middelgrote verenigingen is niet levensvatbaar. Het zou erg leuk zijn om in Amstelveen een derde grote club, naast RODA’23 en Sporting Martinus, te hebben. Daar zijn we nu mee bezig.”

Oud-voorzitter Simon Rits (links) en huidig voorzitter van NFC: Bas Kesting (rechts)
Oud-voorzitter Simon Rits (links) en huidig voorzitter van NFC: Bas Kesting (rechts)

NFC zit anders in de fusieplannen dan RKAVIC (afnemend ledenaantal) en Amstelveen (licht gedwongen door de Internationale School). “Wij staan open voor een fusie, maar het is voor ons geen moetje. Wij hoeven niet zo nodig; zijn financieel gezond, hebben een samenwerking met de Internationale School waarmee we ons onderscheiden van de rest. Wij redden het ook wel zonder.”

Toch hebben de gesprekken Kesting geënthousiasmeerd. Voorzichtig wordt al gesproken over de doelstelling. “Het is natuurlijk erg interessant: naast RODA’23 en Martinus ‘die derde club’. Dan krijg je een vereniging richting de 1200 leden en kunnen we gezamenlijk de lat omhoog leggen. De hoogst spelende club komt nu uit in de tweede klasse (AMVJ en Amstelveen, red.), voor Amstelveen moet dat toch beter kunnen?! Dat willen de voorzitters van alle clubs ook. De derde club moet een soort ‘amateur-bvo’ worden. Jeugd op een erg hoog niveau, de beste jeugdtrainers en het eerste elftal minstens in de eerste klasse.”

Vooralsnog is er echter nog niets rond, mede door de impasse bij de gemeente Amstelveen. “Ik zie het ook niet gebeuren aan het begin van volgend seizoen, op z’n vroegst het seizoen daarna. Maar we moeten onze ogen er niet voor sluiten dat het ook zomaar eens zou kunnen mislukken. Omdat er teveel partijen aan tafel zitten, verschillende sporten waar we rekening mee moeten houden. Mocht het niet doorgaan, is het voor ons geen ramp.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!