Niek Koning (Martinus) legt RODA ‘23 op de pijnbank

In de zondag derde klasse C is de Amstelveense derby tussen Sporting Martinus en RODA ’23 een prooi geworden voor de thuisclub. Martinus won met 5-1 dankzij vier doelpunten in twaalf minuten tijd van invaller Niek Koning. Morgen een uitgebreide samenvatting en reacties van onze wedstrijd van de week.

Vijf jaar hadden ze er in Amstelveen op moeten wachten: de derby tussen Sporting Martinus en RODA ‘23. De achthonderd toeschouwers die op het duel waren afgekomen moesten lang wachten op het spektakel. Het inbrengen van Martinus-spits Niek Koning (overgekomen van CTO’70) bleek het keerpunt te zijn. De sterke aanvaller scoorde vier keer in twaalf minuten en besliste de derby. De 5-1 was erg geflatteerd maar niemand die daar om maalde aan de geel/rode zijde van Amstelveen.

20160904 Martinus RODA Koos van der Leest juichen Martinus

De wedstrijd kwam maar moeizaam op gang. RODA domineerde en had totaal geen angst voor Martinus. De ploeg van de nieuwe trainer Cor ten Bosch had de wedstrijd volledig in handen en het leek via een kopbal van Yorick van der Deijl op voorspong te komen, maar Mitchell Senft haalde de bal van de doellijn.

Het keerpunt in de wedstrijd was de rode kaart voor Laszlo Ruwiel. De verdediger van RODA schatte de hoge bal verkeerd in zodat Ramon Wismeyer er van door kon. In een opwelling hield Ruwiel zijn opponent vast die anders alleen op doelman Jordi Bungener af kon gaan. Scheidsrechter Wigchers kon niet anders dan de rode kaart trekken. RODA was even de weg kwijt en Martinus profiteerde optimaal door twee minuten voor rust de 1-0 te maken. Joel Cornwall gleed een voorzet van Wismeyer bij de eerste paal binnen (1-0).

Foto Koos van der Leest" Cor ten Bosch was er goed ziek van na afloop
Foto Koos van der Leest: Cor ten Bosch was er goed ziek van na afloop

Ten Bosch greep halverwege de wedstrijd in. Achterin besloot hij een-op-een te gaan spelen om zo de wedstrijd weer in handen te krijgen. Nadat Jurka een kans voor Martinus onbenut liet, tekende Niels Vahlkamp met een afstandsschot voor de verdiende gelijkmaker (1-1).

Waar RODA in die fase het overwicht hield waren de beste kansen voor Martinus. Jurka kwam werd eerste gestopt door Bungener en later zag hij zijn kopbal op de lat belanden. RODA zag verdediger Coenradi een grote mogelijkheid missen en Tim Steij het zijnet raken. Diezelfde Coenradi had een kwartier voor tijd de wedstrijd kunnen beslissen toen hij oog-in-oog met Den Heeten stond maar meer dan een corner leverde het RODA niet op.

Foto Koos van der Leest: Tim Steij glipt langs Joel Cornwall

Twaalf minuten voor tijd bracht Martinus-trainer Ron Gerlof Niek Koning. Amper twee minuten in het veld bracht Koning uit een corner van Cornwall Martinus weer op voorsprong. Het zou uiteindelijk zíjn middag worden. Want in een tijdsbestek van twaalf minute trof hij vier keer doel. Fouten aan RODA-zijde werden door Koning vakkundig afgestraft. In de 86ste, 91ste en 94ste minuut maakte hij een zuivere hattrick. Vier goals in twaalf minuten. Ooit maakte Robert Lewandowski als invaller namens Bayern München vijf goals in negen minuten, maar de serie van Koning zal toch zeker op de tweede plaats staan.

Foto Koos van der Leest: Niek Koning heeft Martinus zojuist op 2-1 gezet

Morgen een uitgebreide samenvatting en reacties van onze wedstrijd van de week is morgen te zien op deze site. Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.