Hoewel het nog door de Algemene Ledenvergadering in november moet worden bekrachtigd, is Julius Egan al bezig als aanstaand voorzitter van De Dijk. Hij volgt de afzwaaiende Paul Barends op en wil bij de Amsterdammers de focus op de bloeiende jeugdopleiding leggen, iets waar hij de afgelopen tijd al mee bezig was.
Pas twee jaar loopt Egan – zelf voetballer bij WVHEDW – rond bij De Dijk, nadat zijn zoontje ging voetballen bij “deze mooie club voor de deur”. Om dat te faciliteren, begon hijzelf met een instuiftraining voor de allerkleinsten. Voor hij het wist was hij coördinator onderbouw. “Als je af en toe een keer iets roept, zit je opeens in het bestuur. En voor je het weet ben je ook voorzitter”, zegt hij. “Als Paul Barends nog een paar jaar voorzitter was gebleven, had ik het ook niet erg gevonden. Hij kon het echt niet meer combineren. Toen hebben we elkaar aangekeken, want de mensen staan ook niet in de rij, kan ik je vertellen. Op zich vind ik het een heel eervolle taak. Ik ben er enthousiast over en denk dat wij een mooie toekomst tegemoet gaan.”
Die toekomst ziet hij vooral in de jeugd. Amsterdam blijft groeien, maar het sportaanbod gaat hier niet in mee. “Er komt eigenlijk steeds minder ruimte om te sporten in vergelijking met de groei van het aantal inwoners. Zeeburgereiland groeit tot twintigduizend inwoners, in Noord gebeurt vanalles, kinderen op Java kunnen niet meer terecht in Oost omdat daar wachtlijsten zijn en ook IJburg zit vol. Die jeugd komt automatisch naar ons toe. Wij liggen hartstikke mooi, centraal tussen die gebieden en hebben nog ruimte. Ik verwacht dat wij in de jeugd flink in omvanggaan groeien.”
Zijn doel is duidelijk: iedereen die bij De Dijk wil komen voetballen, moet dat ook kunnen. Zo is de club bij de jongste jeugd gestopt met het hanteren van selectieteams om zoveel mogelijk kinderen te betrekken en te behouden voor de club, iets wat Egan zelf heeft doorgevoerd. “We willen een club voor alle kinderen uit de buurt worden. Als ze ouder worden, willen ze meer en zullen ze ook een keuze maken tussen presteren of recreëren. Dan willen we het presteren ook faciliteren. De laatste jaren is hier al veel energie in gestoken, met de recente toekenning van het certificaat Lokale Jeugdopleiding als tastbaar resultaat. Onze oudere jeugdteams komen inmiddels uit in de derde divisie. Het zou mooi zijn als zij zich daar kunnen handhaven en op termijn wellicht nog een stapje omhoog doen. Op deze manier hopen wij onze jeugdspelers te kunnen klaarstomen voor het eerste zaterdag of zondag elftal en ze zo lang mogelijk voor te club te behouden.”
Momenteel speelt het eerste zondagelftal met een compleet nieuw team in de Derde Divisie zaterdag. Tot tevredenheid van Egan stonden afgelopen weekend tegen Ajax (1-1) drie jeugdspelers op het veld. “Dat moet, idealiter, een groter aantal worden. Zodat het eerste elftal weer een onderdeel van de club wordt, waar ook de jeugdspelers zich in herkennen. Ik ben heel blij dat we jongens hebben gevonden die bereid zijn voor niks op dit niveau te voetballen, en wij geven ze ook de mogelijkheid om zichzelf in de kijker te spelen. Maar het is nadrukkelijk de ambitie om te kijken of we als club zoveel mogelijk jongens kunnen laten doorstromen. Onze eerste elftallen moeten een verlengde zijn van de vereniging.”