Nihom (Ajax Vrouwen) na groepswinst: “Knap hoe wij ons staande hebben gehouden”

Fight for a home game; het motto van Ajax tijdens de kwalificatie voor de Champions League. En met succes. Na het winnen van het toernooi in Noord-Ierland zit de ploeg van Benno Nihom voor het tweede jaar op rij zit de ploeg van Benno Nihom bij de laatste 32.

Vorig jaar kwam de ploeg zelf met een hashtag ‘Strijden voor het hoofdtoernooi’. Die was een beetje lang en Nederlands, dus tijd voor iets anders. Deze #fightforahomegame is tweeledig: het werd een flinke strijd om de kwalificatiepoule te winnen en de speelsters wilden er ook voor knokken om hun eigen supporters een Europese thuiswedstrijd te geven. “Vorig jaar was het tegen Brescia een fantastisch avondje. Dat wilden we weer. Voor Ajax, de speelsters en de Nederlandse punten.”

Nihom reisde met een flink vernieuwde selectie af naar de Noord-Ierse hoofdstad Belfast: veertien nieuwe gezichten en bovendien zes talenten van onder de achttien. “We hebben elf dagen de tijd gehad om naar elkaar toe te groeien. Voor de lange termijn is dat belangrijk, maar het gaat natuurlijk om het resultaat. We hebben onze plicht gedaan en laten zien dat wij voor het tweede jaar op rij de poule kunnen winnen. De weg is nog lang, maar ik heb wel gezien dat wij wederom een leuke ploeg hebben.”

Vooraf voorspelde de oefenmeester al dat de strijd om de groepswinst tussen de Ajacieden en het IJslandse Thór/KA zou gaan. Het kwam ook aan op de laatste wedstrijd, nadat Wexford Youths (4-1) en Linfield (2-0) werden verslagen. “Wij hebben de betere voetbalsters, maar Thór heeft een hele lastige ploeg. Ze vochten zich letterlijk in de wedstrijd, soms heel gemeen. Dat is voor ons leerzaam, want dat komen we niet zo vaak tegen. Tot de laatste seconde ging het er keihard aan toe. Het is knap hoe wij ons staande hebben gehouden.”

Door een 0-0 gelijkspel gingen beide ploegen door naar de knock-outfase. De loting daarvan is vrijdagmiddag. Vorig jaar was de laatste 32 ook gelijk het eindstation voor Ajax, dat als niet-geplaatste ploeg een grootmacht kan treffen. “Van de zestien mogelijke tegenstanders denk ik dat wij tegen de helft een kans maken. Barcelona? Het zou natuurlijk prachtig zijn om tegen een Europese topclub te spelen, maar dat heb ik dan liever in de volgende ronde.”

Archieffoto Ajax Heldinnen

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)