Nihom (Ajax Vrouwen) verwacht “kolkende De Toekomst” voor Champions League

Bijna tweeduizend toeschouwers zijn vanavond (woensdag) op een uitverkochte De Toekomst mogelijk aanwezig tijdens een ‘magische avond’ in de Women’s Champions League. Dat is waar de Ajax Vrouwen voor gaan tegen de Europese grootmacht Olympique Lyon. “Je moet geloven in een resultaat, anders moet je niet gaan spelen.”

Trainer Benno Nihom heeft heel wat uurtjes aan de keukentafel zitten broeden op een wedstrijdplan om de zestienvoudig Franse kampioen en vijf keer winnaar van de Champions League te bestuderen. Deze keer vloog hij niet naar het buitenland om een wedstrijd live te aanschouwen, iets wat hij voor de eerste ronde wel deed met Sparta Praag. “Dat was mij heel goed bevallen en als het had gekund, had ik het nu weer gedaan. Maar dat zou betekenen dat ik een training bij Ajax moest missen. Ik heb drie wedstrijden helemaal gezien en een aantal in samenvatting. Dan worden gaandeweg een aantal dingen duidelijk en probeer je iets te bedenken.”

Het strijdplan ligt klaar, Nihom heeft achttien fitte speelsters tot zijn beschikking – Kelly Zeeman ontbreekt door een zware knieblessure – en aan de voorbereiding kan het niet liggen. “Deze ploeg (lees: Olympique Lyon) is alleen gewend om te winnen en aan te vallen. Als wij op de juiste momenten ook kunnen aanvallen, kunnen wij ze pijn doen. Wij hebben ook veel kwaliteit”, zegt de oefenmeester. “Je moet een goed plan hebben en die heel gedisciplineerd uitvoeren. Als je heel veel energie, strijd en passie koppelt aan teamdiscipline en de juiste momenten lef toont, ben je nooit kansloos. Natuurlijk zijn zij favoriet voor de eindzege, en ook voor deze wedstrijd. Ik denk dat we een plan hebben waarmee we in ieder geval iets doen wat zij niet zullen verwachten.”

De favorietenrol en het klassenverschil moeten volgens Nihom niet te zwaar aan worden getild. Bij Olympique Lyon zijn het ook ‘gewoon’ mensen, die kunnen fouten maken. Daarvoor haalt hij zelfs een anekdote van Pim van de Meent aan. “Vroeger, als AFC met jeugdteams tegen Ajax speelde, zei hij: jongens, die gasten zijn vanochtend ook gewoon naar het toilet gegaan”, glimlacht hij. “Voor een stunt moet alles op z’n plek vallen. Je moet een beetje geluk hebben, de tegenstander een mindere dag. We hebben het erover gehad dat we een plan moeten hebben waar we in geloven. Je moet geloven in een resultaat, anders moet je niet gaan spelen.”

Sinds zondag (de eerste training in aanloop naar de heenwedstrijd in de tweede ronde, red.) gaat het bij de huidige nummer twee van de Eredivisie nergens anders over dan Olympique Lyon. Er wordt ook anders naar deze wedstrijd toegeleefd dan pakweg Heerenveen-uit of Excelsior Barendrecht-thuis. “Het is Champions League, natuurlijk doet dat iets met een speelster. Dat is heel logisch, want dit zijn de wedstrijden die je wil spelen. Ik verwacht morgen een kolkende Toekomst. Het plan is duidelijk: wij willen iets en dat gaan we met heel ons hart proberen te behalen. Als dat lukt en het een beetje meezit, kan het een magische avond worden.”

Foto: Erik de Weerd

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)