Nihom wil tijdperk bij Ajax Vrouwen afsluiten met bekerwinst: “Zou ongelooflijk knap zijn”

De bekerfinale tegen PEC Zwolle is zaterdag de laatste wedstrijd van Benno Nihom op de bank van de Ajax Vrouwen. Hij krijgt de kans om zijn periode van zeven jaar bij de club, waarvan de laatste twee als hoofdtrainer, op een goede manier af te sluiten. “Deze wedstrijd is net als de ongeveer 220 wedstrijden die ik hiervoor heb ik gedaan.”

Voor het zesde jaar op rij staan de Amsterdammers in de bekerfinale. Als eerste club in Nederland kunnen ze de KNVB Beker voor de vierde keer winnen (waarvan drie jaar op rij) en bij winst sluiten ze het seizoen toch succesvol af met een prijs. “Het zou ongelooflijk knap zijn als wij, met alles wat er in en rondom het team gebeurd is, een prijs pakken. Daar zou ik supertrots op zijn”, zegt Nihom. “We hebben veel tegenslagen gekend, ook heel veel mensen in hun privéleven, en een moeilijk jaar gehad. Als we dat afsluiten met een prijs, hebben we het fantastisch gedaan, want dan heb je iets tastbaars.”

Het mislopen van de derde landstitel op rij – FC Twente ging er met de hoofdprijs van door – dreunde heel even door in Amsterdam. Al snel verlegde Nihom de blik op de bekerfinale. Een voordeel is namelijk dat Ajax nog iets had om voor te spelen. “Zo kunnen we toch voor een mooi seizoen zorgen.” Hoewel de Amsterdammers niets aan de tweede plek hebben, is de oefenmeester trots op zijn ploeg. “We zijn van een totaal geslagen positie teruggekomen naar een kampioenskandidaat en uiteindelijk tweede plek. In de onderlinge wedstrijden tegen PSV en FC Twente hebben we na de winter laten zien niet onder te doen voor ze, alleen hebben we tegen de kleintjes teveel verloren.”

Daarbij doelt Nihom specifiek op twee momenten: Alkmaar-uit in de competitie (2-2 na 2-0 voorsprong) en PEC Zwolle-thuis in de play-offs (0-0). Uitgerekend laatstgenoemde is de tegenstander in de bekerfinale, zaterdagavond in Rotterdam. “We weten allemaal dat we twee onnodige punten verspeelden. Dat willen we graag rechtzetten.” De trainer wil ook dat de focus daarop ligt en niet dat het zijn laatste wedstrijd als trainer van Ajax is. “Het gaat niet om mij. Het gaat om de ploeg, dat we de beker moeten winnen voor onszelf en de club. Deze wedstrijd is net als de ongeveer 220 wedstrijden die ik hiervoor heb ik gedaan. Het besef dat het de laatste wordt, houd ik voor mezelf. Dat zal daarna wel komen.”

Toch is het niet zomaar iets. Het tijdperk van Nihom bij Ajax eindigt komend weekend na zeven jaar trouwe dienst. Hij kan zich nog goed herinneren dat hij als 25-jarige als assistent-trainer binnenkwam bij het net opgerichte vrouwenelftal. “Ik had geen idee wat het inhield om bij een club als Ajax te werken, of in de topsport. De eerste paar jaar heb ik mezelf goed kunnen ontwikkelen en gaandeweg kunnen profileren. Ik heb de kans gekregen om hoofdtrainer te worden, denk dat ik het goed heb gedaan en tevreden mag zijn op wat we hebben neergezet. Twee landstitels gewonnen, drie bekers (hopelijk vier), twee keer de groepsfase van Champions League overleefd. Ik heb er zelf veel van geleerd en een mooie tijd gehad.”

En wat er na zaterdag gebeurt? Zijn toekomst is nog ongewis. Meerdere aanbiedingen kwamen voorbij, waaronder Everton in november, maar dat paste niet in zijn plaatje. Nihom is duidelijk over zijn volgende stap: assistent-trainer in het betaald voetbal, hoofdtrainer in de Tweede Divisie of vrouwenvoetbal in het buitenland. “Als er niet iets langskomt wat ik ambieer, ga ik voor een paar maanden een sabbatical nemen. Dat kan ik prima aan, want het geeft mij ook de tijd om me heen te kijken en de batterij opladen.”

Foto: Erik de Weerd

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)