Olfers: “Amateurclubs mogen geen spelers onder contract hebben”

Prof. Mr Marjan Olfers heeft op de ledenvergadering van de BAV (Belangenorganisatie Amateur Verenigingen) gezegd dat wat de KNVB wil, namelijk contracten in de hoogste amateurcompetities, niet mag. Olfers waarschuwt de clubs nu de KNVB snel een cao wil afsluiten zodat contracten wel mogelijk zijn.

Op de site van de BAV zegt Olfers: “In het recht bestaat amateurisme niet. Wie niemand in dienst heeft, krijgt ook niet te maken met een cao. Maar de KNVB heeft op een dag besloten om het anders te doen. De voetbalbond vond dat het wel verstandig zou zijn om clubs op het amateurniveau te verplichten om – in ieder geval in de hoogste divisies – een aantal contractspelers in dienst te laten nemen. Ik werd uitgenodigd bij een clubje dat daar overleg over had en dacht opeens: waar hebben we het over, dit mág gewoon niet. De KNVB gaat amateurverenigingen – clubs waarvan sommigen in de statuten hebben laten opnemen dat het amateurs zijn die niemand in dienst nemen – verplichten om tóch mensen te betalen. Zo’n organisatie bepaalt dat zomaar even voor u.”

Olfers vervolgt: “Dan kom je aan het mededingingsrecht en dat is ingewikkeld, ook voor juristen en rechters. De KNVB is een monopolist en die mag niet te veel macht hebben. Het mededingingsrecht moet zeggen: hé KNVB u mag uw macht niet misbruiken. Ik heb ook gezegd dat het niet mag wat ze willen en dan krijg ik gelijk een boze KNVB aan de telefoon, met de opmerking waar ik mee bezig ben. Wie denk je wel dat je bent? Toevallig is dit mijn expertise en heb ik daarvoor doorgeleerd. Ik ben zeker van mijn zaak: dit mag niet. De KNVB zegt dan dat dit democratisch is besloten, maar zo werkt dat niet. Net zoals het niet kan dat een democratisch gekozen organisatie opeens besluit hele bevolkingsgroepen te deporteren. De democratie stopt bij het recht.’ De reactie van de KNVB was meteen hoe we dit moeten oplossen. Zo van, Tom Poes verzin een list.”

Hoe het verder zal gaan is nog onduidelijk, maar bestuurslid Henk van der Pol zegt het nauwlettend te zullen volgen. Van der Pol: “We moeten dit traject goed belopen. En we moeten als belangenorganisatie ook proberen over onze schaduw heen te kijken. Niet alleen opkomen voor de amateurclubs uit de 3e klasse, maar ook beslissingen nemen voor de buurman die hoofdklasser is.”

Klik hier voor het hele artikel op de website van de BAV.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)