Olympique Lyon laat Ajax Vrouwen ook in Frankrijk volstrekt kansloos

De Ajax Vrouwen hebben het Women’s Champions League-avontuur niet op een positieve manier kunnen afsluiten. De Amsterdammers gingen genadig hard onderuit op bezoek bij Olympique Lyon, dat er net niet in slaagde om de ploeg van Benno Nihom met dubbele cijfers te kleineren: 0-9.

De Amsterdammers gingen nog vol vertrouwen naar Frankrijk: ondanks de 0-4 afstraffing in het heenduel wilde Ajax eervol de Champions League verlaten. Nihom had zijn basiself ten opzichte van die wedstrijd op twee plaatsen gewijzigd. Zo keerden Marjolijn van den Bighelaar en aanvoerster Lois Schenkel terug in de basis. Dat ging ten koste van Linda Bakker en Iina Salmi.

Dit had nog geen positief effect, want binnen acht minuten keek Ajax al tegen een 2-0 achterstand aan. Na vier minuten mocht Delphine Cascarino ongehinderd aanleggen voor de 2-0, vrij snel daarna tikte ze van dichtbij ook een voorzet van Ada Hegerberg binnen. In de zestiende minuut deed Wendie Renard hier met de 3-0 een schepje bovenop en wist Ajax dat het een hele lastige avond zou worden.

De eerste helft was nog niet eens halverwege toen keepster Lize Kop ook de vierde Franse treffer moest incasseren. Een vrije trap van Griedge M’Bock Bathy werd genoeg van richting veranderd om Kop kansloos te laten: 4-0. Dat was ook de ruststand, omdat Olympique Lyon flink gas terugnam. Ajax was niet bij machte om hier iets tegenover te stellen en speelde een verloren wedstrijd.

Pas na de rust ging de thuisploeg verder met scoren. Een kopbal van Hegerberg viel via de rug van Line Røddik binnen en M’Bock Bathy maakte van dichtbij ook haar tweede treffer van de avond: 6-0. Daar bleef het niet bij. Amel Majri, een derde van M’Bock Bathy en vlak voor het laatste fluitsignaal Lucy Bronze bepaalden de eindstand op 9-0. Dat het geen dubbele cijfers werd, was te danken aan keepster Lize Kop.

Tegen de Europese grootmacht werd Ajax gewogen en veel te licht bevonden. Daardoor eindigt het Europese avontuur dit seizoen in de tweede ronde.

Archieffoto: Jos Spitteler