Home / Algemeen / Ongelukkige nederlaag in Rijnsburg betekent bekerexit voor Ajax

Ongelukkige nederlaag in Rijnsburg betekent bekerexit voor Ajax

Derdedivisionist Ajax is er niet in geslaagd om net als vorig jaar het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker te bereiken. De tweede kwalificatieronde was gelijk het eindstation. Rijnsburgse Boys stuurde de ploeg van Yuri Rose met een 3-1 nederlaag terug naar Amsterdam.

“Ik heb geen verschil gezien”, counterde Rose enkele minuten na afloop op de vraag of de nederlaag te wijten was aan het klassenverschil: de nummer vijf van de Tweede Divisie vorig seizoen tegen een nieuwkomer in de Derde Divisie. Daar had de oefenmeester van Ajax, na zijn eerste officiële wedstrijd als hoofdtrainer van de Amsterdammers gelijk in.

Op de eerste tien minuten na, waarin duidelijk zichtbaar was dat de bezoekers nog een beetje zoekende waren, liet Ajax een prima indruk achter. Die mindere start kwam ze vrij snel duur te staan. De wedstrijd was slechts zeventien seconden oud, nog geen Ajacied had de bal aangeraakt en ze mochten deze gelijk uit het net halen na een fraaie volley van Joël Tillema.

Rijnsburgse Boys leek deze vroege voorsprong voldoende te vinden, want echt doordrukken deed de thuisploeg niet. Ajax kreeg hierdoor de gelegenheid terug in de wedstrijd te komen. Nadat een treffer van Ricardo Fransberg nog werd afgekeurd wegens buitenspel, hielp Rijnsburgse Boys-middenvelder Jeroen Spruijt de gasten een handje door een voorzet van Kenneth Misa Danso ongelukkig in zijn eigen doel te werken: 1-1.

Vlak na die gelijkmaker werd Ajax bovendien een strafschop ontnomen nadat Mitchell Burgzorg in de zestien gevloerd werd. Aan de andere kant van het veld slaagde Rijnsburgse Boys er niet in om twee gigantische kansen – Frank Tervoert van dichtbij recht op de jonge doelman Ruben Zandwijken en in de rebound een schot van Max Hudepohl keihard naast een leeg doel – te benutten.

Zandwijken, afgelopen zomer overgekomen vanuit de jeugd van AFC, verving onder de lat doelman Stephan Veenboer. “Stephan had wat last van zijn hand, dus daar hebben we geen risico mee genomen”, legde Rose uit. “En het was voor Ruben een fantastische kans om zich op zijn leeftijd op dit niveau te laten zien.”

Een andere jongeling die zichzelf ook voor het eerst op het grote toneel bewees, was centrale verdediger Toer Bouwman, vorig seizoen nog Buitenveldert Onder-19. Hij kwam tijdens de voorbereiding aanwaaien, werd toegevoegd aan de A-selectie en liet tegen Rijnsburgse Boys een zeer goede indruk achter: goed aan de bal, sterk in de duels en ook in aanvallend opzicht kan hij bij hoge ballen van waarde zijn. Vlak voor rust had hij het vizier net niet op scherp bij een vrije trap van Ruben Adney, na de hervatting eindigde zijn kopbal uit een voorzet van Kenneth Misa Danso bovenop de lat. Op dat moment moest Ajax overigens terugkomen van een achterstand nadat Hudepohl de thuisploeg in de 57ste minuut weer aan de leiding had geholpen.

Ook het veldspel in de tweede helft stemde Rose ondanks de achterstand tevreden, al kon zijn ploeg het fysiek steeds minder opbrengen. Daar had de oefenmeester een verklaring voor. “We zijn nog niet klaar met de voorbereiding. Die is heel chaotisch geweest met veel blessures. Er moesten nu jongens een hele wedstrijd spelen terwijl ze het eigenlijk niet aankonden.”

Enkele minuten voor tijd gooide Tillema het duel met zijn tweede van de middag in het slot en knikkerde Rijnsburgse Boys de Amsterdammers uit het bekertoernooi. “Ik had toch niet gedacht dat we die beker zouden winnen”, zei Rose. “Je weet na de loting dat je naar Rijnsburg moet. Een moeilijke wedstrijd. Na de snelle tegengoal denk je wel: waar gaat dit heen, maar als je ziet hoe wij het oppakken en durven voetballen ben ik daar zeer tevreden over.”

Komende zaterdag maken de Amsterdammers opnieuw de reis naar de Bollenstreek wanneer de competitie van start gaat met een uitwedstrijd tegen medepromovendus Noordwijk. Kijk hier voor alle uitslagen in de kwalificatieronden van de TOTO KNVB Beker.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)