Ongewoon afscheid Jan de Haze bij HBOK: “Abrupt einde”

Jan de Haze neemt na tweeënhalf jaar afscheid van HBOK, waar hij eerder al zeven jaar werkzaam was. De hoofdtrainer had dit seizoen het gevoel nog een rol te kunnen spelen in het kampioenschap. “Het voelde als een abrupt einde, dus dat is absoluut jammer”, vertelt De Haze.

Kampioenschap

De oefenmeester was bijna tien jaar hoofdtrainer van de Amsterdamse vereniging, wat hem een échte man van de club maakt. “Ik had het liefste afscheid genomen met een kampioenschap en dat zat er nog altijd in. We stonden vijf punten achter met nog negen wedstrijden te gaan, dus de kans was nog altijd aanwezig.”

“Na de winterstop was de ploeg een stuk stabieler geworden en er stond absoluut een aardig team, waardoor ik de overtuiging had dat we aan het einde van de rit gingen bovendrijven. De bovenste clubs kregen elkaar nog, terwijl wij nog tegen de vier onderste ploegen moesten. Ik zag het dan ook helemaal zitten, maar helaas mocht het niet zo zijn.”

HBOK-periode

Desondanks overheerst bij De Haze een goed gevoel over zijn periode bij HBOK. “Vooral over het afgelopen seizoen. Ik ben in februari 2018 erin gestapt toen HBOK dreigde te degraderen. Het was een enorme teleurstelling toen we dit op het einde niet wisten om te draaien. Vervolgens hebben we de knop omgezet en de doelstelling geformuleerd het jaar erop weer kampioen te worden. In de derde klasse deden we het uitstekend. We behaalden 65 punten, scoorden meer dan 100 goals en promoveerden naar de tweede klasse. Dan heb je het meer dan goed gedaan.”

Dit seizoen begon voor HBOK veelbelovend. “We maakten een uitstekende voorbereiding mee. In de vriendschappelijke duels en bekerwedstrijden behaalden we een goed niveau. Alleen toen we aan de competitie begonnen, was het simpelweg minder. Het gemis van de geblesseerde Yannick de Wit en Achmed Ahahaoui was behoorlijk groot. Zij zijn namelijk enorm bepalend voor dit team. Als zij hadden meegedaan, stonden we absoluut veel hoger.”

“We zagen het team gewoon minder worden”, vervolgt De Haze. “Wisselvalligheid begon daarnaast steeds meer een rol te spelen in onze prestaties. Het ene moment speelden we geweldig en de andere keer zakten we ver door de ondergrens. Met zoveel kwaliteiten op het veld mocht dat niet gebeuren. Na de winterstop werden we stabieler, al hadden we problemen met scorend vermogen. We creëerden onwijs veel kansen, maar scoorden niet. Dan maak je het jezelf behoorlijk moeilijk. Het is zonde dat de competitie nu niet wordt uitgespeeld, want aan het einde worden de prijzen verdeeld. Dan hadden we absoluut meegedaan.”

Toekomst

De Haze is voornemens komend seizoen als toeschouwer de Amsterdamse amateurvelden af te struinen. “Volgend seizoen ga ik lekker kijken bij verschillende clubs en van het voetbal genieten. Mijn zoon speelt bij IVV en mijn dochter handbalt op hoog niveau, dus daar ga ik na de zomer regelmatig heen. Daarnaast wil ik wat meer Amsterdamse wedstrijden bekijken op divisieniveau, zoals bij AFC en OFC.”

“Of ik volgend seizoen opensta voor een functie als hoofdtrainer? Mocht een leuke uitdaging voorbijkomen, dan wil ik daar zeker instappen. Maar dat moet dan wél een club zijn met ambities en een goede spelersgroep”, aldus De Haze.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Rikus de Lange

Manolito Joren verruilt HBOK voor Arsenal

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)